Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Bijbel

9 november 2021

Schitterende kleine dingen. Adviezen over liefde en leven. Door: Cheryl Strayed.

Cheryl kent u van Wild; de film en/of het boek. (Indien niet: shame on you en haal snel je schade in.) In dit boek zijn een (groot) aantal brieven gebundeld. Brieven van mensen die advies vroegen op het online literaire platform The Rumpus. Ze kregen antwoord op hun brief van ‘Sugar’ alias Strayed. En o wat had ik ook graag een brief aan haar geschreven.

Strayed is wijs, zoals weinig mensen zijn. Ik ken er een paar, meestal zijn het vrouwen, Elizabeth Gilbert is er één van. Het zijn mensen die een hoop moeilijke dingen hebben meegemaakt (heel beleefd gezegd) en die moedig genoeg waren om daar mee aan de slag te gaan. Ze zijn empathisch, wijs en durven hun kwetsbaarheid tonen.

Dikke shout out aan de stoere briefschrijvers, zonder hen was er geen brievenrubriek, geen boek. Het is dankzij hen dat wij ook bijleren over belangrijke levensvragen i.v.m. leven, dood, liefde, ontrouw, werk, het verliezen van een kind, drugsverslaving,…

De brieven zijn prachtig, de antwoorden zijn indrukwekkend. De adviezen van Sugar zijn wijs, recht voor de raap, hard op een zachte manier. Vaak weten de schrijvers het antwoord al maar zijn ze onbewust op zoek naar bevestiging, of een warme aanmoediging. Net als wij allemaal.

Dit is een boek om te lezen, te herlezen, veel in te onderlijnen. Een boek dat je makkelijk, net als Kim van Kooten, 7 jaar op je nachtkastje kan houden als troost, houvast, als papieren vriend. Het is ontroerend, hartverwarmend en troostend maar het is ook een spiegel, een confronterende spiegel en een schop onder de kont.

Schitterende kleine dingen is even schitterend als Cheryl Strayed zelf. Dit is een bijbel om eeuwig te koesteren.

Synopsis

Onconventionele antwoorden door de Amerikaanse schrijfster op vragen van lezers op allerlei gebied.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Schitterende kleine dingen : adviezen over liefde en leven
Titel:
Schitterende kleine dingen : adviezen over liefde en leven
Auteur:
Cheryl Strayed
# pagina's:
370 p.
Genre:
Columns
Uitgeverij:
Thomas Rap
ISBN:
9789400408777
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips