André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Hollywood aan de Schelde

27 mei 2020

Na vele jaren werk kon Robbe De Herts meesterwerk Hollywood aan de Schelde in première gaan op het filmfestival in Oostende op 14 september 2018. Journalist en auteur Freddy Michiels ontwierp een concept dat aanvullend past als programmaboek bij de documentaire van Robbe De Hert. Hij vond collega-journalisten Linda Asselbergs, filmproducent Willem Thijsen, Lucas De Vos, Frank Heirman en Willy Magiels bereid om dit concept mee uit te werken als een eerbetoon aan Robbes werk. Ook de regisseurs Erik Van Looy en Jan Verheyen, die beide door het werk van Robbe De Hert geïnspireerd werden om zelf ook voor het beroep van kineast te kiezen, werden bereid gevonden op hun eigen, originele manier Robbe uitgebreid te interviewen. Het resultaat is ontluisterend en vaak hilarisch. Het boek is een naslagwerk dat toelicht waarom Antwerpen nu al een halve eeuw het Hollywood aan de Schelde mag genoemd worden. Niet alleen omdat de meeste kineasten, acteurs en scriptschrijvers zich in het Antwerpse bevonden, maar ook omwille van de glamour en glitter waarmee filmpremières destijds in de Scheldestap georganiseerd werden door Baron Georges Heylen.

De geschiedenis van de Vlaamse film wordt opgefleurd met anekdotes en randverhalen , die ervoor zorgen dat het boek leest als een intrigerende roman. ‘Robbes Hollywood aan de Schelde’ is voor iedereen die van film houdt, een onmisbaar naslagwerk geworden, rijkelijk geïllustreerd met uniek en nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal. In dit gelijknamige boek vertellen de auteurs over de groei van de Vlaamse film waarin Robbe, de peetvader van de vlaamse film, een belangrijke rol gespeeld heeft. Erik Van Looy en Jan Verheyen brengen hulde aan de man die hen inspireerde om films te maken. Zij hebben Robbe op de rooster gelegd, met verrassende, amusante en sappige citaten tot gevolg... Nooit eerder stonden er zoveel Vlaamse regisseurs, acteurs en cameramensen in de belangstelling van internationale producties. Van Jean-Claude Van Damme over Koen De Bouw tot Matthias Schoenaerts, van Michaël R. Roskam tot Felix Van Groeningen en Hans Herbots. Met de huidige technische en fiscale ondersteuning gaat de Vlaamse film beslist een schitterende toekomst tegemoet!

Robbe's boek is een onmisbaar naslagwerk met boeiende verhalen en tal van unieke foto's. Het hoort in elke boekenkast en op elke salontafel! Robbe De Hert heeft van de documentaire ‘Hollywood aan de Schelde’ zijn levenswerk gemaakt. Twee decennia lang heeft hij materiaal verzameld, interviews afgenomen van personen die de geschiedenis van de Vlaamse film geschreven hebben. Nu is er ook het boek over ‘Hollywood aan de Schelde’. Robbe is de aangewezen persoon om de geschiedenis van de Vlaamse film te reconstrueren. Hij heeft er zelf behoorlijk toe bijgedragen met een omvangrijk oeuvre als acteur, regisseur en producent. Als eerbetoon aan het werk van Robbe besloten de Antwerpse Filmpersbond VVF, de vzw kmo-promoties en uitgeverij Pandora samen te werken in een boek dat op een overzichtelijke en originele manier het tumultueuze leven van de Vlaamse film toelicht.

Journalist en auteur Freddy Michiels ontwierp een concept dat aanvullend past als programmaboek bij de documentaire van Robbe De Hert. Hij vond collega-journalisten Linda Asselbergs, Lukas De Vos, Frank Heirman en Willy Magiels bereid om dit concept mee uit te werken als een eerbetoon aan Robbes werk. Ook de regisseurs Erik Van Looy en Jan Verheyen, die beiden door het werk van Robbe De Hert geïnspireerd werden om zelf ook voor het beroep van kineast te kiezen, werden bereid gevonden op hun eigen, originele manier Robbe uitgebreid te interviewen. Het resultaat is ontluisterend en vaak hilarisch. Het boek is een naslagwerk dat toelicht waarom Antwerpen nu al een halve eeuw het Hollywood aan de Schelde mag genoemd worden. Niet alleen omdat de meeste kineasten, acteurs en scriptschrijvers zich in het Antwerpse bevonden, maar ook omwille van de glamour en glitter waarmee filmpremières destijds in de Scheldestad georganiseerd werden door baron Georges Heylen. De geschiedenis van de Vlaamse film wordt opgefleurd met anekdotes en randverhalen , die ervoor zorgen dat het boek leest als een intrigerende roman. Ook de figuur Robbe zelf die faam verwierf met films als "S.OS. Fonske", “De Witte”, “Zware jongens” "Lijmen/Het beenen” “Blueberry hill”, maar ook (wat minder geweten is) van b.v. de televisiereeks “Meester bij begint weer”. ‘Robbes Hollywood aan de Schelde’ is voor iedereen die van film houdt, een onmisbaar naslagwerk geworden, rijkelijk geïllustreerd met uniek en nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Robbes Hollywood aan de Schelde : het boek / concept en redactie Freddy Michiels ; met medewerking van Linda Asselbergs, Lukas De Vos, Frank Heirman en Willy Magiels
Titel:
Robbes Hollywood aan de Schelde : het boek / concept en redactie Freddy Michiels ; met medewerking van Linda Asselbergs, Lukas De Vos, Frank Heirman en Willy Magiels
Auteur:
Freddy Michiels
# pagina's:
206 p. : ill.
Uitgeverij:
Pandora Publishers
ISBN:
9789053254516
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Film ; Vlaanderen ; geschiedenis
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Kleurrijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips