André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een verhaal over veerkracht en aanpassingsvermogen

20 juni 2024

Peter Vervaet (Wetteren, 1979) werkt sinds 2002 als leerkracht Nederlands voor anderstaligen (NT2) in Gent. Daarnaast leidt hij toekomstige leerkrachten NT2 op aan de Arteveldehogeschool.

Bashir Abdi is nog geen week in België wanneer hij in de OKAN-klas zijn eerste lessen Nederlands van Peter Vervaet leert. In 2022 schrijft Peter Vervaet het boek Op de loop over het leven van zijn bekendste leerling. Nu is er van dit mooie boek een Wablieftuitgave: Rennen voor je leven.

Bashir Abdi is geboren in Mogadishu, Somalië. Toen hij zes jaar oud was, is zijn familie het land ontvlucht. Na enkele omzwervingen in Europa, is de familie in 2002 uiteindelijk in Gent beland. Abdi is beginnen te lopen toen hij zestien was. Hij maakt nieuwe vrienden en start met atletiek. Lopen is voor Bashir een manier om het verleden te vergeten. Hij loopt sneller en verder. Hij wordt beter en beter. Zijn droom komt uit: In 2012 behaalde Abdi zijn eerste grote succes door goud te winnen bij de Belgische kampioenschappen veldlopen. Een jaar later moest hij genoegen nemen met het zilver. In 2013 won hij de Sylvestercross. In 2016 maakte hij zijn olympisch debuut bij de Olympische Spelen van Rio.

Op 8 augustus 2021 behaalde de 32-jarige Abdi de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, de eerste olympische marathonmedaille voor België sinds 1976, toen Karel Lismont ook brons won.[8]

Eind oktober 2021 was hij de winnaar van de marathon van Rotterdam in een nieuw Europees en parcoursrecord van 2:03.36, veertig seconden sneller dan het vorige Europees record. Hij is pas de tweede Belg die erin is geslaagd om deze marathon te winnen, na Vincent Rousseau in 1994, toen in een tijd van 2:07.51.

Het boek gunt een blik achter de schermen van kleine wedstrijden en grote kampioenschappen. Maar het is bovenal een verhaal over veerkracht en aanpassingsvermogen. Het dwingt enorme bewondering af voor zowel Bashir Abdi als voor Peter Vervaet.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Rennen voor je leven : het verhaal van Bashir Abdi
Titel:
Rennen voor je leven : het verhaal van Bashir Abdi
Auteur:
Peter Vervaet
# pagina's:
83 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464342390
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Cool,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips