André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Ouderen hebben niet alleen een lichaam

30 november 2022

Ann Peuteman is journaliste bij Knack en verdiept zich al jaren in het leven van ouderen. Eerder publiceerde ze Voelt u zich wel goed, dokter?, Grijsgedraaid - Waarom we bang moeten zijn om oud te worden en Verplant - Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum.
Haar nieuwste boek, waar ook een documentaire bij hoort, gaat over rebelse 75-plussers.
Samen met regisseur Brecht Vanhoenacker ging Ann Peuteman op zoek naar ouderen die de stereotiepe beeld vorming over ouderen niet meer pikken:
De meeste 75-plussers ergeren zich te pletter aan de manier waarop hun generatie wordt voorgesteld, behandeld en genegeerd. ‘Genoeg,’ zeggen de twaalf rebellen in dit boek, ‘wij pikken dit niet langer.’ Elk op hun eigen manier verzetten ze zich tegen betutteling, doen ze er alles aan om gehoord te worden en vertikken ze het om oud te worden. Zo blijft Nadia koppig solliciteren, gaat Monika vol vuur betogen, doet Mohamed er alles aan om vooroordelen te doorprikken en bestookt Erik het stadsbestuur met klachtenbrieven.
Ann Peuteman is zich er wel van bewust dat 75-plussers soms fysiek of mentaal niet meer vermogend genoeg zijn om zelf zaken te ondernemen. ‘Mensen met dementie bijvoorbeeld laat ze buiten de projecten die ze doet, omdat dit echt moeilijk is. Dan kom je in een andere discussie en een ander verhaal terecht. In film en boek komen twaalf mensen een asertieve stem gegeven. Ze zijn vaak niet meer goed te been, maar het zijn wel echte rebellen. Ze zijn altijd nieuwsgierig
gebleven en willen altijd nieuwe dingen blijven ontdekken.
Ann Peuteman laat twaalf mensen met diverse achtergronden van een mensenrechtenactiviste tot een poetshulp ongecensureerd hun zegje doen. Ook vind ik het goed dat ze enkele mensen uit de migratie (Armenië en Soedan) een stem geeft, want voor hen is zelfstandig oud worden in een vreemd land nog een grotere uitdaging.
Rebels is een heerlijk boek dat ik vooral aan jongeren zou aanraden omdat ze beter zouden begrijpen dat ouderen niet alleen een lichaam hebben dat goed moet verzorgd worden, maar dat ze ook over een geest beschikken die gerespecteerd moet worden.
André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Rebels : het verzet van 75-plussers
Titel:
Rebels : het verzet van 75-plussers
Auteur:
Ann Peuteman
# pagina's:
194 p., [12] p. foto's
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464341041
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ouderen ; psychologie, Ouderen ; sociologie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Om voor te lezen
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips