Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Warm bad

13 augustus 2020

Onder moeders vleugels. Door Louisa M. Alcott.

Nadat ik de fantastische film Little Women (van de super getalenteerde Greta Gerwich) zag wou ik heel graag dit boek lezen, om nog even langer in dit warme March-bad te kunnen vertoeven. Ik ben blij dat ik eerst de film zag, zodat het boek nog meer verdieping in het verhaal kon brengen. En hoewel ik graag zelf een beeld schep bij de personages stonden de beelden uit de film me tijdens het lezen niet tegen (Saiorse en Timothée, wie kan daar iets op tegen hebben?).

Het boek is iets kneuteriger dan de film maar dat stoort niet echt. Het boek dateert per slot van rekening al van 1868 én werd geschreven door een vrouw, wat niet evident was voor de mannelijke (uitgevers-) wereld toen. Niet dat ik Louisa onderschat maar onderschat zeker haar uitgever niet. Louisa baseerde dit verhaal losjes op haar eigen leven maar werd (bijvoorbeeld) verplicht om een happy end aan het verhaal te breien door Jo te laten trouwen in het (tweede) boek…

De lotgevallen van de zusjes March en hun buurjongen Laurie inspireren al decennia lang meisjes, vrouwen, en ongetwijfeld ook een hoop jongens, over de hele wereld. Iedereen herkent zich wel in één van de zussen. (Ik in Jo, en jij?) Het verhaal blijft fris en aanstekelijk hartverwarmend. Doordat het veelal gaat over spanningen en botsingen tussen mensen, over de worsteling van het opgroeien en de kracht van (een eerste) liefde blijft het verhaal tijdloos. Jo en haar zussen zijn nog steeds een voorbeeld voor ons allen en dit boek afdoen als zo maar een ‘meidenboek’ is heiligschennend. Onder moeders vleugels is meer dan terecht een populaire klassieker!

Synopsis

Het leven van de vier zusjes March tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) en de tijd daarna, waarin zij hun weg in de maatschappij zoeken.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Onder moeders vleugels : roman
Titel:
Onder moeders vleugels : roman
Auteur:
Louisa May Alcott
# pagina's:
351 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Mozaïek
ISBN:
9789043531092
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Familie
Aanbevolen voor:
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips