Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Indrukwekkende vrouwen

3 december 2020

Nobele Wilden. De Oliviers: Vier vrouwenlevens. Door Sarah Watling.

Al bijna een week vertoef ik in het gezelschap van Margery, Daphne, Brynhild en Noel. 552 boeiende pagina’s lang.

Ik ben een veellezer, een snelle lezer; 6 dagen over 552 pagina’s doen is traag, voor mij. Dat komt niet doordat het boek saai is of slecht geschreven. Wel doordat het immens rijk gedocumenteerd is, het staat tjokvol feiten, data en namen; persoonlijke maar ook geschiedkundig/maatschappelijk relevante. Dat maakt dat je elk woord van dit boek wil lezen, geen letter wil je overslaan.

Nobele Wilden is een biografie van 4 levenslustige, actieve, feministische, avontuurlijke zussen die hun tijd op vele vlakken ver vooruit waren. Het verhaal begint in de jaren ’80 van de 19de eeuw met de kindertijd van de zussen en volgt hun wedervaren gedurende 7 belangrijke periodes, eindigen doen we in1969 (2 wereldoorlogen en een hele andere wereld op allerlei vlakken later).

Naast een biografie van 4 vrijgevochten meisjes is dit ook een ode aan het zusterschap (op familiaal en feministisch vlak). We krijgen een inkijkje in het ontstaan van de vrouwenbeweging, de Neo-Pagans, de suffragettes, de opkomst van de antroposofie, het leven in Jamaica, het behandelen van geesteszieken, vrouwenrechten … En, niet onbelangrijk, vele leden van dé Bloomsburygroep (zoals Virginia Woolf) passeren de revue.

Wetende dat de zussen en vooral Noel geen voorstander zijn van het delen van biografische informatie is het een beetje onkies om dit boek te lezen (en te schrijven, wat Watling ook toegeeft). Maar het feit dat alle betrokkenen al lang overleden zijn én het feit dat dit echt een eerbetoon is aan de Oliviers, met eerbied en respect voor hun niet-conventionele levensstijl en de daaruit soms moeilijk te begrijpen levenskeuzes maakt dit goed. Vier vrouwenlevens is een gigantisch boeiend meesterwerk. Geschreven vanuit zusterschap. Onmisbaar in de boekenkast van elke (literaire) feministe. Bedankt Watling voor dit indrukwekkend meesterwerk; een debuut dat smeekt naar meer.

Synopsis

Levensbeschrijving van de vier zussen Margery, Brynhild, Daphne en Noël Olivier in de eerste helft van de twintigste eeuw in Groot-Brittanië.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Nobele wilden : de Oliviers: vier vrouwenlevens
Titel:
Nobele wilden : de Oliviers: vier vrouwenlevens
Auteur:
Sarah Watling
# pagina's:
552 p. : ill.
Uitgeverij:
Athenaeum-Polak & Van Gennep
ISBN:
9789025312183
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwenemancipatie
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips