Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend!

1 december 2020

De jaren. Door Annie Ernaux.

De wereld redden. Mijn wereld redden. Vasthouden aan wat geweest is. Bewaren om niet te vergeten. Ik doe dat door elk jaar een schoendoos met souvenirs te vullen (tickets, flyers, kassabons,… ). Ernaux deed dat door De jaren te schrijven.

Ze begint in 1941 en gaat door tot het heden. Hoewel ik pas in 1979 ben geboren, en niet zoals Annie in Frankrijk woon, herkende ik veel. Vanaf pagina 1 ben ik beginnen onderlijnen en daar ben ik niet mee gestopt.

De jaren is niet de autobiografie van Ernaux maar van ons allemaal. Door het inzoomen op foto’s uit haar familie-album, laat ze ons terugkeren in de tijd. Ze duikt in haar persoonlijke herinneringen en zoomt daardoor meer en meer uit naar de politiek, de mode, de rechten van vrouwen, nieuwe (seksuele) mores, de laatste must-haves,…maar bovenal vangt ze de toon van de samenleving, de onderhuidse gevoelens van ons allemaal. Die plaats- en tijdsgebonden blijken, meer nog dan individueel en persoonlijk.

L’été indien, de iPod, het buitentoilet, partnerruil, wargames, Virginia Woolf, Blédina-babyvoeding,… niets is te groot of te klein om accuraat en messcherp geanalyseerd en gecatalogiseerd te worden. De jaren is de geschiedenis van een leven, door de ogen van één vrouw (maar wat voor één) maar met een mondiale blik van bovenaf. Ze schrijft nietsontziend, loepzuiver en vol liefde, om te redden.

Blij dat dit boeiende boek eindelijk vertaald is!

Synopsis

Beschrijving van het leven in Frankrijk tussen 1945 en het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De jaren
Titel:
De jaren
Auteur:
Annie Ernaux
# pagina's:
229 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029540650
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Middenklasse ; Frankrijk ; 1945-
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips