Een apart levensverhaal dat jeugd ontplooit naar volwassenheid.
De NS Publieksprijs Nederland 2024 werd toegekend aan Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis.
Het boek neemt ons mee naar een tijd en een plek die de auteur nauw aan het hart ligt, namelijk de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het was een periode van wederopbouw en nog niet geheelde pijn. De titel ‘Naar zachtheid en een warm omhelzen’ verwijst naar het gedicht ‘Wees altijd zacht voor hen die eenzaam staan’ van Adriaan Roland Holst.
De negen jaar jonge Adriaan wordt midden in deze onzekere tijd ondergedompeld in een wereld vol tegenstellingen. Aan de ene kant is er zijn grootvader, een man getekend door de oorlog en aan de andere kant is er Ommie, de vrouw die in hun huis werkt en een onverwachte bron van warmte en steun blijkt te zijn. Het boek is eigenlijk een hommage aan deze Ommie die een heel hechte band met Adriaan heeft. De auteur heeft de relatie tussen die twee heel mooi beschreven.
Ook verweeft Van Dis het verleden en het heden heel knap met elkaar. Door voortdurend te schakelen tussen de herinneringen van de jonge Adriaan en zijn kijk als volwassen schrijver schept hij een apart levensverhaal waar jeugd ontplooit naar volwassenheid.
Het boek staat vol met referenties aan de oorlog. Dit heeft, zoals we weten uit eerder werk, een enorm stempel op zijn opvoeding en leven gedrukt.
Synopsis
Een negenjarige jongen wordt een zomer lang ondergebracht in het huis van zijn grootouders. Daar ontwikkelt hij een hechte band met de eigenzinnige dienstbode.