Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Verdwalen

3 januari 2023

Naar de vuurtoren. Door: Virginia Woolf.

Ik hou van Virginia, ik hou van vuurtorens. Dus las ik Naar de vuurtoren op de scheidslijn tussen 2022 en 2023. Een traag boek als tegenwicht voor de drukte, het drama, het gedoe van een eindejaarsovergang. Een goed boek om het jaar waarin ik 44 word te beginnen. 44, net zo oud als één van de hoofdpersonen in dit verhaal, namelijk de schilder Lily Briscoe (vriend van de familie Ramsay). 2023 is tevens het jaar dat ik Monk’s House ga bezoeken, zin in.

Naar de vuurtoren is een verhaal in 3 delen. Het begint met een dag in het leven van de Familie Ramsay, in hun buitenverblijf aan zee. Mevrouw Ramsay wil morgen de vuurtoren bezoeken, meneer zegt dat het weer te slecht zal zijn (tot ongenoegen van zoon James, één van de 8 kinderen). Woolf duikt diep in de details; van de verschillende personages (die ook afwisselend aan bod komen), maar ook van de natuur, haar gedachten, haar (huwelijks-) plannen voor jan en alleman,…

Het kleine vormt de hoofdmoot als opstapje tot het grote. Belangrijke gebeurtenissen vervallen tot een voetnoot, vooral in deel 2. Filosofisch, maatschappijkritisch en best wel feministisch vloeit Woolfs pen over het papier, met een grote liefde voor mensen en wat hun drijft én de natuur in al haar schoonheid, kunstmatig aangelegd en wild ongerept.

Naar de vuurtoren zou haar meest autobiografische boek zijn. Het geeft een inkijkje in haar ouders en hun huwelijk én in haar huwelijk met Leonard Woolf.

Blij dat ik het heb gelezen, ik heb nog meer zin gekregen om Virginia te gaan bezoeken!

Synopsis

Een Victoriaanse familie brengt de zomervakantie door op een eiland met een vuurtoren.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Naar de vuurtoren
Titel:
Naar de vuurtoren
Auteur:
Virginia Woolf
# pagina's:
189 p.
Uitgeverij:
Astoria Uitgeverij
ISBN:
9789491618710
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Relaties
Aanbevolen voor:
Slim,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips