André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

blijven of weggaan

3 januari 2023

Na zijn immigratie van België naar Amerika (zie deel 1 “Wij, twee jongens” heeft Adriaan niet gekozen voor zijn broer Alexander, maar is hij bij zijn geliefde Jack in New York gebleven, waar hij nu twee jaar woont.Met deze roman pakt Aline Sax de lezer op waar ze hem aan het einde van deel 1 achterliet, ook al zijn er sindsdien twee jaar verstreken. Adrian is geïntegreerd zowel in New-York als in Jacks vriendenkring, nog steeds verliefd als in het begin. Een van zijn vrienden 'wint' de bar waar Adrian werkt vanuit een erfenis en de vrienden zijn van plan er samen een bloeiend bedrijf van te maken. Het zou een bar moeten zijn voor homopubliek, en omdat homoseksualiteit aan het begin van de vorige eeuw lange tijd ten strengste verboden was in de VS, moest de bar bekend worden bij de doelgroep, maar verborgen blijven voor de vijandige wereld.Maar als ze door een ongelukkige samenloop van omstandigheden een geleende som geld niet meteen kunnen terugbetalen, komen ze in een maalstroom van gevaarlijke situaties terecht. Ongewild krijgen ze te maken met de New Yorkse onderwereld en agressie en angst worden een deel van hun leven. Ze zijn volledig zijn aangewezen op hun eigen kleine groepje, maar de meningen raken verdeeld. Vooral Adriaan piekert en twijfelt over wie hij is en over wie hij wil zijn. Over erbij willen horen of zijn eigen gang willen gaan. Adriaan worstelt met gewetensconflicten en realiseert zich dat zijn droom om rijk te worden mislukt is. Opnieuw staat hij voor een keuze: blijven of weggaan.
Aline Sax heeft een buitengewoon krachtige psychologische roman geschreven tegen de historische achtergrond van het vroeg twintigste-eeuwse New York. Zij boort echter thema's aan die heden ten dage nog zeer actueel zijn zoals migratie en het niet willen accepteren van homoseksualiteit en het in de taboesfeer duwen ervan. Vooral het gewetensconflict van Adriaan is heel treffend beschreven.

Synopsis

Adriaan (ik-figuur) woont met zijn vriend Jack in New York. Hun plan om een trendy bar te kopen, loopt uit op een drama. Vanaf ca. 15 jaar.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Schaduwleven
Titel:
Schaduwleven
Auteur:
Aline Sax
# pagina's:
271 p.
Uitgeverij:
Davidsfonds /Infodok
ISBN:
9789002274947
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit, New York (stad), Migranten ; Verenigde Staten
Aanbevolen voor:
Inspirerend,
Sensationeel
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips