Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boek van 2021

1 februari 2021

Wij zijn de wolven. Door Evie Wyld.

Wat een boek: donker, grimmig, benauwend, meeslepend, pijnlijk. Maar ook betoverend, verslavend, vol sprankeltjes hoop en gensters geweldige humor.

Wyld schrijft krachtig en zinnelijk, over vrouwen die het slachtoffer zijn van mannen, die alles verliezen, zichzelf verliezen, maar die daarnaast ook krachtig en moedig, boeiend en slim zijn. Haar stijl en thematiek doen me denken aan Maggie O’Farrell (Hamnet) en Sarah Hall (De komst van de wolven).

We volgen Sarah die aan het begin van de achttiende eeuw als heks wordt vervolgd, Ruth die vlak na de tweede wereldoorlog is getrouwd met Peter, vader van twee zonen, en Viviane, die zestig jaar later past op hun huis tot het verkocht wordt. De levens van deze drie vrouwen zijn op de één of ander manier verbonden, en niet enkel door pijn, geweld en verdriet. Ze zien schimmen, horen geklop, zijn op de vlucht, rouwen om geleden verlies.

Dit is een boek dat een faliekante aanklacht is tegen het eeuwenoude geweld van mannen op vrouwen, zonder activistisch te zijn. Wyld vertelt een verhaal, 4 verhalen in feite, en die verhalen vertellen ons een verhaal, het verhaal dat zo oud is al de straat, dat verandert maar nooit verdwijnt. Dat op de achtergrond steeds aanwezig is, als een schim, een onrustige bries die af en toe opsteekt.

Wij zijn de wolven lezen is je onderdompelen in een ervaring die voelt als ploeteren door het slijk terwijl de ijswind om je oren raast: het is afzien, je hele zijn wordt gedomineerd door deze ervaring. Je stopt met denken, kan enkel voelen. Het zweept je op en sleept je mee. Je wil dat er een einde komt aan de ervaring, je wilt dat het nooit ophoudt want ondanks het afzien geniet je van elke letter, elke zin als een schitterende ijspegel die vol schoonheid ook snijdt. Je voelt je leven.

Sarah, Ruth, Viviane. Maar ook Maggie, Betty, Bernadette. Ze dragen allemaal de stem van Evie in zich. Ze zijn slachtoffer, dader, moeder, dochter, verleidster, heks, wijze en zoeker in één. Ze betoveren je.

Wat een vrouwen, wat een schrijver, wat een boek. Fan!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wij zijn de wolven
Titel:
Wij zijn de wolven
Auteur:
Evie Wyld
# pagina's:
Uitgeverij:
De Bezige Bij
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Adembenemend,
Betoverend,
Slim

Gerelateerde leestips