Marion Ruelens
Leestip van Marion Ruelens
“We live for books. A sweet mission in this world dominated by disorder and decay.” - Umberto Eco, The Name of the Rose

Over taxidermie, gekke moeders en rouw

19 mei 2020

Mostly Dead Things is een hedendaags, LGBT roman geschreven door Kristen Arnett. Het vertelt het verhaal van Jessa-Lynn die moet proberen omgaan met de nasleep van de zelfmoord van haar vader. Ze worstelt om hun falende taxidermie-winkel in stand te houden, ze probeert de nieuw-ontdekte passie voor pornografische knutselwerken met opgezette beesten van haar moeder in toom te houden, en slaagt er niet in om haar broer te begrijpen die nog steeds niet over zijn ex-vrouw heen is (en de ex-geliefde van Jessa).

Deze roman is in het algemeen, ondanks de ogenschijnlijk zware materie, grappig en leuk om te lezen. De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig (de moeder is geweldig) en hun interacties zijn interessant om te blijven volgen. Arnett weet op een aangrijpende manier op te tekenen hoe de personages met rouw en elkaar omgaan. Bovendien zijn de flashback-hoofdstukken over de relatie tussen Jessa en haar vader prachtig geschreven.

Een enkel minpuntje is dat er wel vele flashback-hoofdstukken waren die overbodig leken. Zij droegen niet veel bij aan de plot en/of karakterisering en herhaalden vaak wat eerder, expliciet, was gezegd. Bovendien zijn er veel expliciete en langdradige seksscènes (als dit niet je ding is... je bent gewaarschuwd).

Het laatste deel van het boek - getiteld "Mounting" - maakt alle minpuntjes meer dan goed. Hoewel je eerder misschien geneigd was om het boek opzij te leggen, raad ik toch aan om door te zetten tot en met dit laatste deel. Het einde is is zeer bevredigend zodat je uiteindelijk met een feel-good gevoel het boek afsluit.

Marion Ruelens
Leestip van Marion Ruelens
“We live for books. A sweet mission in this world dominated by disorder and decay.” - Umberto Eco, The Name of the Rose

Titel:
Mostly Dead Things
Auteur:
Kristen Arnett
# pagina's:
398
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Grappig

Gerelateerde leestips