André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een tijdperk dat nu bijna onvoorstelbaar lijkt, maar dat maar al te gemakkelijk zou kunnen terugkeren

3 januari 2024


Het psychologische prozawerk "Mother's Milk" loopt van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de val van de Berlijnse Muur en wordt in afwisselende delen verteld door een niet bij naam genoemde moeder en dochter. “Mijn melk was bitter: de melk van onbegrip, van uitsterven. Ik heb mijn kind ertegen beschermd', zegt de moeder, een vruchtbaarheidsspecialist wiens medische carrière is verwoest nadat ze zich tijdens een onderzoeksreis naar Leningrad keert tegen de mishandelende echtgenoot van een kinderloze vrouw die haar hulp zoekt.

De weigering van de moeder om borstvoeding te geven wordt weerspiegeld in de latere afkeer van haar dochter tegen de melk die alle schoolkinderen gedwongen worden te drinken. Deze afwijzing van een van de weinige handelswaar die vrijelijk door het land stroomt, is zowel een persoonlijke anekdote als een symptoom van de psychologische schade, de drang tot zelfbeschadiging, die wordt veroorzaakt door de internalisering van politieke onderdrukking.

Ikstena vangt een tijdperk dat nu bijna onvoorstelbaar lijkt, maar dat maar al te gemakkelijk zou kunnen terugkeren

Maar vrouwen zijn de overlevenden onder een regime dat sterke mannen straft die uit de pas lopen met transport en dood terwijl ze de zwakken ertoe aanzetten zichzelf te vernietigen met drank.

De moeder is een tragische figuur, een intellectueel ondergedompeld in samizdat westerse literatuur, wiens leven begint en eindigt tijdens de Sovjetperiode. Hoop in deze zinderende fabel ligt niet alleen in het overleven van de dochter, maar ook in haar relatie met haar grootmoeder, wiens optimisme en vrijgevigheid de lange kijk op de Letse geschiedenis belichamen.

Dit is geen gemakkelijke roman; De vastberadenheid van de auteur om van elke gebeurtenis een symbolische hoofdstad te maken, is net zo meedogenloos als de gebeurtenissen zelf bedroevend zijn. Maar de krachtige evocatie van een tijdperk dat nu bijna onvoorstelbaar lijkt, maar dat maar al te gemakkelijk zou kunnen terugkeren als Europa er niet in slaagt de zwaarbevochten vrijheden van zijn naties te verdedigen, maakt het tot een waardevol, zelfs belangrijk boek.

Synopsis

Een vrouw probeert ondanks de constante dreiging van arrestatie en vervolging haar roeping te volgen als arts in het door de Sovjet-Unie bezette Letland. Het moederschap in een onderdrukkende maatschappij tekent niet alleen haar patiënten, maar ook haarzelf.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Moedermelk : roman
Titel:
Moedermelk : roman
Auteur:
Nora Ikstena
# pagina's:
215 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Koppernik
ISBN:
9789083323909
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Letland, Moeders, Vrouwenemancipatie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips