Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Wijs en intiem

3 januari 2024

Bedenktijd. Door: Meredith Greer.

Bedenktijd is een pandemieboek, een abortusboek, het zijn essays en poëzie, het is autobiografisch en universeel. Het valt niet onder één noemer te vatten.

Greer ondergaat een abortus tijdens de pandemie, in complete isolatie. Er is geen ruimte om haar verdriet en verlies te delen. De vraag is of die er buiten de pandemie wel zou zijn. Er zijn geen rituelen omtrent abortus, het is verboden rouw. Dat concept, wordt naast vele anderen zoals: liminaliteit, linguïstisch relativisme, zero-sum game, de woede van de vrouw, gemedieerd sociaal contact, … uitgediept, beschreven, langs alle kanten bekeken.

De persoonlijke stukken, Greer die het over haar eigen leven, schrijven en denken heeft, boeiden me het meest, daarin heb ik halve pagina’s onderlijnd. Bedenktijd is een boek dat je aan je denken zet over je eigen leven en de wereld om je heen. Qua structuur doet het soms aan Massastrandingen van Moya De Feyter denken: verschillende soorten tekst in andere lettertypes. Het ene verhaal wordt onderbroken door het andere en gaat dan weer verder. Zoals het leven zelf.

Het debat over abortus zou niet moeten draaien om ‘wat we verliezen’ maar denk ook eens aan wat we winnen; waar zouden we nu staan als Gloria Steinhem in haar twintiger jaren geen abortus had gehad? We hadden dan ook dit boeiende, moedige boek van Meredith Greer niet gehad.

Synopsis

Nadat een vrouw een abortus ondergaat, raakt ze gefascineerd door de magische, vervreemdende en verwoestende effecten van liminaliteit, een ambigue overgangsfase.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Bedenktijd
Titel:
Bedenktijd
Auteur:
Meredith Greer
# pagina's:
207 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789403177816
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Abortus, Rouwproces
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips