André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De bevrijding van het praten en schrijven

24 juni 2024

Er was een tijd dat jongens en mannen die seksueel misbruikt werden daar heel lang, soms levenslang over zwegen. Maar toch had dat voor de personen in kwestie een serieuze traumatische invloed op hun verder leven! Daarom vind ik Liegen zul je : dit is het verhaal dat ik van die twee nooit mocht vertellen (15+), een uiterst moedig en urgent boek.

De auteur van dit aangrijpend autobiografisch verhaal Jeffrey Dral (1994) behoorde in zijn jeugd tot de top van het Nederlandse kunstschaatsen.

Wanneer hij 16 is vertelt hij aan zijn ouders dat hij homo is. Gelukkig voor hem weten ze daar heel gewoon en verstandig mee om te gaan. Jeffrey wil de liefde leren kennen en gaat op zoek via internet en begint te chatten met ene Valentijn met wie het wel klikt. Fysiek heeft hij echter geen contact met hem. Wanneer hij William en Tom, een ouder homostel leert kennen via het kunstschaatsen kan hij niet vermoeden welke invloed ze zullen hebben op zijn leven. William, schaatscoach, en diens vriend Tom palmen de zestienjarige jongen in, die wel geïntrigeerd is door het homostel en dwingen hem, bij een logeerpartij, tot zijn eerste seksuele ervaring met mannen. ‘Ze doen dit heel geraffineerd en gaan met slijmen en aanrakingen verder dan Jeffrey wil. Hij wil vriendschap en genegenheid en absoluut geen trioseks.

Jeffrey wordt overvallen door de seksueel overschrijdende aanrakingen en verweert zich uit angst niet. Hij laat zich een jaar lang meeslepen en is gedwongen een groot deel van zijn leven te verzwijgen voor de buitenwereld waar ook zijn ouders toe behoren.

Bij Jeffrey wordt de zelfonzekerheid steeds groter. Hij vraagt zich af of hijzelf niet schuldig.
En zo is dit een aangrijpend verhaal over seksueel misbruik van mannen met overwicht over een onervaren minderjarige.

Pas in een laat stadium kan Jeff zijn belofte aan William en Tom: hun geheim bewaren, breken. Het praten en schrijven erover heeft hem nóg een keer bevrijd.

Synopsis

Autobiografisch verhaal van een jongen die een jaar lang slachtoffer was van seksueel misbruik en gedwongen werd dit een groot deel van zijn leven voor de buitenwereld te verbergen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Liegen zul je : dit is het verhaal dat ik van die twee nooit mocht vertellen
Titel:
Liegen zul je : dit is het verhaal dat ik van die twee nooit mocht vertellen
Auteur:
Jeffrey Dral
# pagina's:
400 p.
Uitgeverij:
Volt
ISBN:
9789021483375
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Seksueel geweld, Homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips