Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Enby's!

17 november 2022

Lark & Kasim beginnen een revolutie. Door: Kacen Callender.

Van Callender las ik al eerder King en de drakenvlinders. Mooi boek. Maar dit boek is nog 10 keer beter. Het is een nieuwe aanwinst in de Querido Glow reeks, één van de beste vind ik. De cover is ook buitengewoon mooi. Callander is geweldig en lijkt almaar beter te worden; dat belooft.

Lark & Kasim gaat over Lark die een boek probeert te schrijven. Jammer genoeg wordt hen bij elke uitgeverij afgewezen. De kritiek die hen krijgt is dezelfde kritiek die Callender vaak krijgt zag ik online, best ironisch. Ja, in Larks boek én in Callenders boek komen er veel non-binaire, polyamoureuze, zwarte, neurodivergente, queer personen aan bod. En ja, voor een Xennial is dat allemaal even wennen, net als hen/hun als voornaamwoord even wennen is. Maar het is niet omdat we het (nog) niet gewoon zijn, dat we het niet moeten lezen.

We kunnen er wat van leren; van de jongere generaties om ons heen, van Lark en Kasim én van Callender. En ja, dit is soms een confronterend boek: hoe jouw blik is, hoe blind je misschien wel bent voor bijvoorbeeld wit privilege. En je gaat ook nadenken over in hoeverre jij jezelf bent; leef jij een leven bepaald door (overgeërfde) trauma’s, het gevoel/idee geliked te moeten/willen worden?

Ik heb genoten van het verhaal, de personages, de schrijfstijl. Het is een romantisch verhaal met belangrijke boodschappen die vlotjes rondgestrooid worden, nergens belerend overkomen. Niet enkel de personages en hun gender en seksualiteit, maar ook de gevaren van de socials (in dit geval veelal Twitter) en wit privilege, racisme, politiegeweld én zo veel meer uitermate belangrijke, hyper actuele thema’s komen aan bod. Ik heb ook veel bijgeleerd over jong zijn in onze huidige (online) wereld maar ook over mijzelf (pleasen, conformeren,..).

Callender schreef een boek dat jong én oud moet lezen. Omdat de wereld hoe hen het beschrijft de wereld is waar we naar toe gaan, waar we (misschien zelfs) al zijn. Het geeft me moed en hoop om te lezen hoe anders we ook kunnen omgaan met vriendschappen, relaties, liefde in het algemeen. Een fijn extraatje is het feit dat dit boek ook ineens schrijflessen bevat voor zij die zelf een boek willen schrijven, een revolutie willen starten. Het is een ode aan het schrijven, het schrijven mét een (activistische) boodschap.

Kacen Callender stak veel moeilijke thema’s in dit verhaal maar Lark en Kasim is geen moeilijk boek; het leest als een trein en brengt je ondertussen veel bij. Lark en Kasim, Sable, Asha,… sluit je meteen en voor eeuwig in je hart.

Aanrader voor jong én oud. Eén van de belangrijkste boeken die ik in 2022 al las!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Lark & Kasim beginnen een revolutie
Titel:
Lark & Kasim beginnen een revolutie
Auteur:
Kacen Callender
# pagina's:
399 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Em. Querido's Uitgeverij
ISBN:
9789045127781
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Non-binaire personen, Neurodivergentie, Depressies, Cyberpesten, Polyamorie
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Verleidelijk
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar,
Jeugd

Gerelateerde leestips