André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Te voet door Kongo

26 juni 2020

Citaat: "Ik moest voortdurend alert blijven. Op een dag betrapte ik Fardala terwijl hij de afwas deed in het lauw geworden water van mijn bad. Ik zag wel in dat dat hem een boel werk uitspaarde: hij hoefde geen water meer te halen bij de bron en hoefde het ook niet te verwarmen op het houtvuur. Nog voor ik hem mijn verontwaardiging kon laten blijken, had hij zijn logica al klaar: ‘Een bord wordt vuil wanneer een zwarte het aanraakt. Daarom moeten wij handschoenen dragen. Maar u als blank mag het bord wel aanraken, want u bent proper. Dus kan ik toch het vuile wassen in het propere?"

Herlinde Leyssens (1968), master in de taal-en letterkunde, zaakvoerder van Licence to Build en De Architect in Lennik debuteert met 'Kongokorset', een roman gebaseerd op historische gegevens uit het Afrikamuseum in Tervuren. dagboeken, liefdesbrieven en foto’s van Gabrielle Deman. Gabrielle (1904-1907) was als reizigster, wetenschapster en fotografe een pionier, de eerste blanke vrouw die begin 1900 bij wijze van huwelijksreis te voet door Kongo-Vrijstaat trok. Gabrielle Deman opgegroeid in het Franstalige milieu van haar vader Edmond, uitgever en boekhandelaar, kwam al vroeg in contact met heel wat kunstenaars en schrijvers zoals Maurice Maeterlinck, Léon Spilliaert, Fernand Khnopff, Théo Van Rysselberghe, Félicien Rops, George Minne, James Ensor, enz.. Ze studeerde ze aan de Faculté des Sciences van de Université Libre de Belgique, waar ze als vrouw tegen een mannenwereld moet opboksen. Zonder meer een voorteken dat ze op een dag haar bourgeoisfamilie, waarin ze is opgegroeid, de rug zal toekeren. Als op een dag de boomlange kapitein-commandant Albert Sillye de uitgeverij van Edmond Deman betreedt - hij wil zijn studie over de mogelijkheden in Congo om een koninklijke stoeterij op te richten publiceren - is ze behoorlijk overrompeld door zijn aanwezigheid. Haar besluit staat vast: hij is de man van haar leven, ze zal met hem trouwen en met hem naar Congo afreizen. Zij droomt ervan de wereld te ontdekken. Albert Sillye, commandant van de Force publique, is haar ticket naar Kongo. Na hun verloving vertrekt hij naar Afrika om zijn bruidsschat bij elkaar te verdienen. Terwijl Gabrielles minutieuze voorbereidingen op een koloniale wetenschapscarrière haar naar Engeland en Frankrijk brengen, houden ze er een passionele correspondentie op na. Op 2 juni 1904 is het eindelijk zover: samen reizen ze naar Afrika voor een huwelijksreis vol kleurrijke figuren en donkere gevaren. KONGOKORSET heeft veel verhaallijnen zoals de passage in Engeland, de niet altijd even gemakkelijke liefdesverhouding tussen Gabrielle en haar man, brieven die door Gabrielle geschreven zijn, het is een constante mengeling van fictie en non-fictie die een uniek levensverhaal tot resultaat heeft. De auteur wil haar publiek binnenleiden in de wondere wereld van Brussel en Kongo in 1900, zegt ze in een interview, en daar is ze mijns inziens schitterend in geslaagd. Meer nog ze brengt de denkwereld van een bijzondere vrouw die net zoals wij voor persoonlijke en professionele keuzes wordt gesteld, en die veraf in tijd lijkt te liggen, heel dichtbij. Dit boeiende boek, neemt door zijn filmische schrijfstijl, de lezer mee op avontuur ! Samen met Gabrielle in de brousse, in een prauw, tussen de wilde dieren... Een sterke, jonge vrouw die stevig in haar schoenen staat, en een vrouw die het waagt tegen de heersende opvattingen in te gaan.

| Reacties (0)

Synopsis

Aan het begin van de 20e eeuw gaat een jonge Belgische vrouw met haar man op dienstreis door Congo en leert daar het leven van de Afrikanen kennen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Kongokorset
Titel:
Kongokorset
Auteur:
Herlinde Leyssens
# pagina's:
423 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460016530
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen ; 20ste eeuw
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Kleurrijk,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips