Leestip van Karen Desoete

Dagboek vanuit een land in oorlog

12 april 2024

24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen, de escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog die eigenlijk al sinds 2014 gaande is.

Die dag begint Alexander Snegirjov, een Moskoviet, om in de stad te blijven en een dagboek bij te houden. Je leest over zijn ervaringen in een stad die doordrongen is van de oorlog hoewel ze honderden kilometers van de frontlijn verwijderd is.

In zijn contacten met Russische en Oekraïense kennissen en vrienden die nu verspreid leven over de 2 landen of gevlucht zijn naar vroegere Sovjetrepublieken, Israël of verschillende Europese landen, voel je de twijfel en onzekerheid. Ook in de straten van Moskou is niemand gerust: kritiek op het regime wordt niet getolereerd en iedereen is een mogelijke “verklikker”.

Kinderen die op school iets doen dat ingaat tegen de “Russische normen en waarden” kunnen door de leerkrachten worden aangegeven bij de politie, waarna de ouders beboet of zelfs uit de ouderlijke macht ontzet worden.

Snegirjov luistert naar de twijfels en angsten van mensen rondom hem en wil deze met de lezers delen als een verslag van binnen in een verscheurde stad.

Synopsis

Dagboekfragmenten van de Russische auteur die in Moskou blijft na de invasie van Rusland in Oekraïne.

Leestip van Karen Desoete

Ik schrijf u vanuit Moskou : een verboden dagboek
Titel:
Ik schrijf u vanuit Moskou : een verboden dagboek
Auteur:
Alexander Snegirjov
# pagina's:
279 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044653687
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Moskou ; 2020-, Oorlog ; Oekraïne (2022-)
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips