Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Rauw.

4 januari 2022

Ik hou van je maar kies het duister. Door: Claire Vaye Watkins.

Sommige boeken kruipen tijdens het lezen onder je huid en beïnvloeden je gemoedsgesteldheid; je kan het moeilijk verwoorden. Ik hou van je maar kies het duister is er één van. Toch probeer ik het aan de hand van woorden.

Op de voorkant staat dat het een roman is, op de flap kan je lezen dat het een autobiografische roman is. Daarnaast is dit boek nog zo veel meer: het is een coming of age verhaal, soms een brievenboek, een familiekroniek, een moedermonoloog, een dochtermanifest, een liefdesbrief (aan wie, daar valt nog over te twijfelen), een voorbeeld van overgeërfd trauma, een inkijk in opgroeien in armoede,… Watkins schrijft rauw, over rouw, onverwerkte rouw. In haar rauwheid, puurheid en nietsontziende eerlijkheid doet ze me geregeld denken aan Eileen Myles en Maggie Nelson.

Armoede, verslaving (drugs, alcohol, medicijnen), psychische problemen, onverwerkte trauma’s, (postnatale) depressie, dat hakt er allemaal in. In het leven van Claire maar ook in ons lezers. Het is een duister, moeilijk boek, maar ook buitengewoon boeiend en mooi. Het gaat over ten volle leven, alles er uit willen halen. Op zoek zijn, maar naar wat? Is ze op zoek naar liefde, naar warmte, echte liefde? En wat is dat, waar kan je die vinden? In een open huwelijk, bij de Onschuldigen, in (anale) seks? Veel vragen, weinig antwoorden. (Zoals het leven zelf.)

Bovenal is dit een verhaal over (zoeken naar) vriendschap en familie. Over jezelf willen, durven, mogen zijn. Thuis (willen) komen. Claire Vaye Watkins is iemand om in het oog te houden, ik ben alvast fan.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Ik hou van je maar ik kies het duister : roman
Titel:
Ik hou van je maar ik kies het duister : roman
Auteur:
Claire Vaye Watkins
# pagina's:
283 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN:
9789029544962
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Huwelijk
Aanbevolen voor:
Aangrijpend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips