Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Sfeervolle melancholische roman over een rechtschapen eerlijk man die zich niet kan verloochenen

7 september 2020

Schrijver Jan Vantoortelboom (Torhout, 1975) woont al even in Zeeuws-Vlaanderen. Het boek waarmee hij doorbrak, Meester Mitraillette uit 2013, speelt zich af in het dorp waar de auteur zijn jeugd heeft doorgebracht: Elverdinge.

In de proloog maken we kennis met David, een jongeman, die vlak na de Eerste Wereldoorlog voor een executiepeloton in de loop van een geweer zijn leven aan hem ziet passeren. In de volgende hoofdstukken leren we hem dan kennen in verschillende tijdsvakken, als kind én als pas afgestudeerde jongeman uit het Gentse die in een West-Vlaams katholiek dorp gaat lesgeven aan een aantal opgeschoten jongens. Hij heeft een harde maar best onbezorgde jeugd achter de rug en heeft veel moeten meehelpen thuis en voor zijn jongere broertje moeten zorgen. Zijn jongere broertje Henri had de bijnaam Rattekop. Je weet al snel dat Rattekop gestorven is, waarvoor hij zich schuldig voelt, en dat speelt mee als reden voor de afstand die hij nu neemt van zijn ouders.

Naarmate de roman vordert, kom je meer te weten over de omstandigheden van de dood van zijn broertje. Zijn jeugd leer je kennen in flashbacks, die meer spanning en ritme brengen in het boek.

Er is een ouderwetsheid in de taal verweven waardoor je het boek in de tijd kan situeren waarin het zich afspeelt. Een aantal metaforen spelen een belangrijke rol doorheen het boek. Het boek is erg beeldend beschreven. De auteur laat zijn verhaal spreken en schrijft suggestief, je ziet geen emoties uitgeschreven staan. Je moet deze uit het verhaal en uit de zinnen zelf halen als lezer.

Doordat je de situatie waarin David zich bevindt vanaf het begin kent, kan het verhaal je nog wel bekoren maar loopt het niet af op een verrassing uiteraard. Dat nam de spanning en de punch van het verhaal wel wat weg. Ook was het einde wat te plots, en kwam dat niet zo goed binnen. Het is wel een gevoelig en een sfeervol zelfs melancholisch boek geworden. Al bij al is dit toch een heel aangrijpend verhaal.

Lees mijn volledige recensie op hebban.nl.

Synopsis

Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog moet een gevoelige jonge onderwijzer zien te overleven in een stugge Vlaamse dorpsgemeenschap en aan het front.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Meester Mitraillette : roman
Titel:
Meester Mitraillette : roman
Auteur:
Jan Vantoortelboom
# pagina's:
270 p.
Uitgeverij:
Atlas Contact
ISBN:
9789025437312
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Wereldoorlog I
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Subtiel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips