André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Zo verschillend maar toch samen

25 augustus 2023

In Water val, de tweede roman van Ingrid de Vries, zijn de motieven vluchtelingentrauma, vriendschap, gezinsproblemen en verraad waar hoofdpersonages Hamid en Einar mee af te rekenen krijgen.

Hamid is een nieuwkomer in Nederland. Hij is geboren in Kandahar en zeven jaar geleden met zijn moeder en zusje gevlucht uit Kabul, Afghanistan. Hamid is een rustige en ijverige jongen die hoge schoolresultaten scoort. Spijtig genoeg wordt hij door een aantal klasgenoten ernstig gepest! Maar Hamid ondergaat deze pesterijen nogal koel want hij beschouwt ze als een boetedoening die hij moet ondergaan voor wat er is gebeurd met zijn vader en met zijn beste vriend Rachid. Beiden zijn omgekomen door het Talibangeweld in Afghanistan. Hijzelf en zijn moeder zijn het land via een afschuwelijke boottocht die hem bijna noodlottig werd kunnen ontvluchten. Maar die boottocht heeft hem wel met een levensgroot trauma opgezadeld.

Einar is net verhuisd uit Leeuwarden en is een nieuwkomer op de school van Hamid. Hij wil zowel thuis als op school de ‘gouden middenweg’ bewandelen. Moeder blijkt geheime nachtelijke uitjes te ondernemen, vader is vooral afwezig vanwege zijn werk. Einar wordt door hem ingezet als een soort privédetective. Maar Einar wil niemand verraden. Hij vindt het niet OK dat Hamid gepest wordt maar hij durft ook niet tegen de pestende jongens in te gaan.

Bij Nederlands moet er een werkstuk gemaakt worden. Het moet over discriminatie gaan en Einar en Hamid worden door de lerares aan elkaar gekoppeld. De jongens hebben beiden geen zin in het samen werken aan de schoolopdracht, een schrijfopdracht over discriminatie, maar uiteindelijk brengt de samenwerking hen toch dichter bij elkaar. Maar als klasgenoten Hamid uitdagen een test te doen, dreigt het uit de hand te lopen. De verschillen tussen de twee jongens lijken onoverbrugbaar.

Met Water val heeft Ingrid De Vries een krachtig en mooi verhaal geschreven over twee jongens die totaal geen overeenkomsten hebben met elkaar maar elkaar toch vinden om een mooie vriendschap op te bouwen.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
Water val
Auteur:
Ingrid de Vries
# pagina's:
272
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend

Gerelateerde leestips