André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

uitholling van vak en ziel.

22 december 2020

Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven.
Jannie Regnerus schreef naast reisboeken twee romans: De ent en Het lam. Die laatste werd door Wim Brands de mooiste roman van het jaar genoemd en genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs. Haar boek Het geluid van vallende sneeuw werd bekroond met de Bob den Uyl-prijs. Het Wolkenpaviljoen is een boeiend verhaal in fragmenten van hoe een man, een architect, de ineenstorting van zijn huwelijk, zijn thuis, probeert te verwerken en ervan te leren en die alles op alles zet om zijn dochtertje alsnog een veilig en warm thuis te bieden. Niets lijkt meer voor de eeuwigheid, zijn ontwerpen krijgen op de tekentafel al een houdbaarheidsdatum opgelegd. Hij ervaart niet alleen een uitholling van zijn vak, maar ook van zijn ziel. Om zijn inspiratie te hervinden keert hij terug naar Japan, naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven. Luut mag dan de protagonist van dienst zijn toch hebben in dit verhaal de gebouwen, de architectuur en ook de legendes rond literatuur bijzondere aandacht. Het is opvallend hoe mooi zij details in een apart daglicht kan stellen! Een mooi en verrassend werk!

Synopsis

Een architect reflecteert op zijn leven nu hij na het einde van zijn huwelijk een nieuw thuis moet opbouwen voor zichzelf en zijn dochtertje.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het wolkenpaviljoen
Titel:
Het wolkenpaviljoen
Auteur:
Jannie Regnerus
# pagina's:
101 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Van Oorschot
ISBN:
9789028210370
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Japan
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips