André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

gevangen in een onderdrukkende patriarchale samenleving

22 december 2020

Citaat: " Ik haatte de bergen, de heuvels, de rivieren, de regen. Ik haatte de zonsondergang, groen of niet groen. Ik haatte de schoonheid, de betovering van het eiland en het geheim dat ik nooit zou kennen. Ik haatte de onverschilligheid, en de wreedheid die deel uitmaakten van die schoonheid. Boven alles haatte ik haar. Want ook zij maakte deel uit van die betovering en die schoonheid. "

Wide Sargasso Sea is een roman uit 1966 van de Britse schrijver Jean Rhys. Het is een feministische en antikoloniale reactie op Charlotte Brontë's roman Jane Eyre (1847), waarin de achtergrond van het huwelijk van de heer Rochester wordt beschreven vanuit het oogpunt van zijn gekke vrouw Antoinette Cosway, een Creoolse erfgename. Antoinette Cosway is Rhys' versie van Brontë's duivelse "madwoman op zolder". Antoinette's verhaal wordt verteld vanaf de tijd van haar jeugd in Jamaica, haar ongelukkige huwelijk met een bepaalde naamloze Engels gentleman, die haar Bertha noemt, haar gek verklaart, haar mee neemt naar Engeland, en haar isoleert ver weg uit de buurt van de rest van de wereld in zijn herenhuis. Antoinette zit gevangen in een onderdrukkende patriarchale samenleving waarin ze niet echt tot Europa, noch tot Jamaica behoort. De roman schuwt ongemakkelijke waarheden over de Britse geschiedenis die in Brontë's verhaal waren verwaarloosd niet. Jean Rhys, pseudoniem van Ella Gwendolen Rees Williams (Roseau (Dominica), 24 augustus 1890 – Exeter, 14 mei 1979) was een deels Britse, deels Caraïbische schrijfster van verhalen en romans. Ze was de dochter van een moeder van gemengd creools-Schotse afkomst en een arts uit Wales. Ze groeide op in Dominica, een eiland in de Caraïbische Zee. ). Ella startte haar literaire carrière onder het pseudoniem Jean Rhys. Ze werd daarbij gecoacht door Ford Madox Ford. Met haar vroege werk had Rhys aanvankelijk weinig succes, ondanks de aanbevelingen van Ford Madox Ford. Het stond niet bekend als heel sterk of diepgaand, eerder als sentimenteel. Latere literatuurcritici zijn echter van oordeel dat zij haar tijd ver vooruit was door vrouwen te beschrijven die seksueel geëxploiteerd worden en hun seksualiteit zelf inzetten om hun underdogpositie te verbeteren. De roman Voyage in the Dark (1934), die kortstondig de aandacht trok, heeft als thema de onbegrepen, ontwortelde vrouw. In de jaren veertig werd haar werk niet meer herdrukt en verdween ze in de vergetelheid. Er werd zelfs algemeen verondersteld dat ze niet meer leefde. Hernieuwde bekendheid verwierf ze pas in 1957 door een radiohoorspel van haar roman Good Morning, Midnight uit 1939, waarin ze met behulp van de stream of consciousness-techniek het bewustwordingsproces van de ouder wordende vrouw beschrijft. Internationaal brak Rhys door met Wide Sargasso Sea (1966), dat is geschreven als de voorgeschiedenis van Charlotte Brontës Jane Eyre. Het boek corrigeert het bijna karikaturale beeld van hoofdpersoon Rochester, met zijn mannelijke trots en onbegrip voor de West-Indische sensualiteit. Dankzij Wide Sargasso Sea werd Jean Rhys kort voor haar dood benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. De roman werd in 1993 verfilmd door de Australische regisseur John Duigan. In 1999 werd het boek verkozen in de Modern Library’s lijst van 100 beste Engelstalige romans uit de 20e eeuw.

Synopsis

Roman met als hoofdfiguur een van de personages uit Charlotte Brontë's Jane Eyre, namelijk Bertha Mason, een Creools meisje, dat, veracht door zowel negers als blanken, opgroeit in een isolement en om haar geld getrouwd wordt door een Engelsman die haar meeneemt naar Engeland.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De wijde Sargassozee
Titel:
De wijde Sargassozee
Auteur:
Jean Rhys
# pagina's:
192 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Orlando
ISBN:
9789493081451
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Jamaïca ; 19de eeuw
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips