Benjamin Heirbaut
Leestip van Benjamin Heirbaut
Een goedgeschreven zin heeft meer smaken dan een hoorntje met duizend bollen.

Literaire Ansichtkaarten

20 april 2020

De Duits-joodse auteur en filosoof Walter Benjamin staat bekend voor zijn invloedrijke, maar enorm complexe, filosofische werken zoals Die Aufgabe des Überzetsers en Das Passagen-werk. Over het algemeen zijn Benjamins schrijfsels dus niet aan te raden als ontspannend leesvoer buiten voor wie zich graag verdiept in hermetische wijsbegeerte, ook al was hij naast een grootse denker ook een begiftigd schrijver.

Voor wie toch kennis wil maken met Walter Benjamin is Kinderjaren in Berlijn rond 1900 een absolute aanrader. In een luchthartige stijl haalt Benjamin herinneringen op aan zijn jeugd. Door kinderogen bezoeken we samen zijn ouderlijk huis, de zoo, de bibliotheek en nog vele andere plekken die hij tegelijkertijd met ons herontdekt. Hij maakt nog steeds filosofische overpeinzingen, maar doet dit op een ongedwongen en heel toegankelijke manier.

Mijn professor voor wie ik dit boek moest lezen, omschreef het genre ervan als 'kritisch creatief schrijven' en voor mij dekt dit de lading volledig. Niet alleen getuigt het van Benjamins sterke pen en scherpe geest, het bevat ook heel interessante beschrijvingen én archieffoto's van het Berlijn van het begin van de vorige eeuw.

Synopsis

Jeugdherinneringen van de Duits-joodse cultuurflilosoof (1892-1940).

Benjamin Heirbaut
Leestip van Benjamin Heirbaut
Een goedgeschreven zin heeft meer smaken dan een hoorntje met duizend bollen.

Kinderjaren in Berlijn rond 1900
Titel:
Kinderjaren in Berlijn rond 1900
Auteur:
Walter Benjamin
# pagina's:
104 p. : ill.
Uitgeverij:
Vantilt
ISBN:
9789460042119
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Slim,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips