André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De extremen op een rij

14 januari 2021

Citaat: " Gefascineerd was ik door de spanningsboog die door zijn leven snijdt, van heel links naar stevig rechts: Amadees, proletaar, doktoor, sociaaldemocraat, politieke paria, emigrant, aanhanger van Theodore Dalrymple, rechtse conservatief, bestrijder van het marxisme en de ‘linkse leugen’ van de solidariteit. Die evolutie wilde ik graag in een boek gieten. "
Louis van Dievel is journalist en auteur. Zijn roman 'De pruimelaarstraat' prijkte op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2007 en 'Hof van Assisen' werd bekroond met de Knack Hercule Poirotprijs 2012. Zijn recentste roman 'De onderpastoor' kende vier drukken. De dokter is uw kameraad niet, is de jongste roman van Louis Van Dievel, Protagonist Guust Van Mol – een pseudoniem – is al op jonge leeftijd een fanatieke maoïst bij Amada, de voorloper van de PVDA. Op aanraden van de marxistisch-leninistische partij breekt hij zijn universitaire studies af om in een fabriek te gaan werken. Guust werkt in een asbestbedrijf, delft naar kolen en rijdt met de tram. Elke vrije minuut steekt hij in de opbouw van de revolutionaire partij. Zeer tegen de zin van zijn kameraden gaat hij op latere leeftijd geneeskunde studeren. Hij breekt met de partij na een ontnuchterende studiereis naar China. Van Mol wordt huisarts in Turnhout en botst daar met andere artsen en politici ook al is die polikliniekliniek heel succesvol. Hij wordt actief bij de Sp.a, schopt het zelfs tot Vlaams parlementslid, maar verlaat uiteindelijk ontgoocheld de partijpolitiek. Hij komt in Rotterdam terecht , waar hij tien jaar lang huisarts is in een achterstandswijk. Hij maakt er kennis met de boeken van de oerconservatieve arts en denker Theodore Dalrymple en zoekt voor de afwisseling extreem rechts op. Alles waar Guust ooit in geloofde, besluit hij, berust op een leugen. Je helpt mensen niet door solidair te zijn. Ontwikkelingshulp is afschuwwekkend. Guust vindt nergens rust ook niet bij de vrijmetselaarsloge want diep in hem schuilt nog een restje van oercatolicisme en conservatisme uit zijn jeugd. De dokter is uw kameraad niet start in het Kempische dorp Gierle,een typisch twintigeeuws Vlaams dorp met een uiterst katholiek gezin met twee zonen die fanatieke militanten van Amada worden en zéér getrouw zijn aan de partijlijn . En zo krijgen we de hele weg uitgestippeld die Guust gaat afleggen, de broer blijft tot zijn dood trouw aan de partijlijn. Het lijkt een onwaarschijnlijk verhaal deze biografictie maar toch schijnt het hele verhaal op werkelijkheid te berusten.


Synopsis

Aan de hand van het leven van Guust van Mol, een arts die van linkse student in een rechtse burger verandert, wordt een schets gegeven van de generatie babyboomers die in de jaren zestig en zeventig allerlei linkse idealen koesterde.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol
Titel:
De dokter is uw kameraad niet : uit het leven van Guust van Mol
Auteur:
Louis Van Dievel
# pagina's:
367 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460018602
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Socialisme
Aanbevolen voor:
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips