Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Boeiend!

21 oktober 2023

Voornamelijk vrouwen. Door: Connie Palmen.

Yes, een nieuwe Palmen! Hoewel nieuw… De eerste essays verschenen al eens in de Volkskrant en De zonde van de vrouw verscheen eerder als Boekenweekessay (en had ik al gelezen). Het blijft dus wachten op een kakelverse Palmen.

Dat neemt niet weg dat Voornamelijk vrouwen een uitmuntende bundeling is die ons meer informatie verschaft over een aantal fascinerende vrouwen (en 1 man). Vrouwen die door Connie Palmen bewonderd worden en waar ze zichzelf in herkent. Door haar bewondering voor hen neer te schrijven leren wij de persoon Connie Palmen beter kennen. Wat misschien wel het boeiendste is aan deze bundel. Hoewel het ook enorm fijn is om haar blik op enkele van mijn favoriete buitenstaanders/schrijvers te lezen (Woolf, Plath, Laing, Didion).

Ik ben het niet altijd met haar eens maar dat is zij het ook niet altijd met de door haar bewonderde schrijvers. Ze weet me wel altijd helemaal in haar gedachtegang mee te trekken doordat ze zo helder en goed kan schrijven. Intelligent en vlot leesbaar; een zeldzame combinatie. Haar mening is haar mening, ze doet daarin geen toegevingen en dat maakt haar zo origineel en interessant.

Zoals we in Meedogenloos kunnen lezen, zo schrijf ik een datum op de voorflap. Bij boeken van Connie kan ik dat blind doen, hoef ik niet te wachten tot ik eerst een paar pagina’s heb gelezen. Ik ben fan, ik blijf fan, wil elke letter van haar gelezen hebben. Omdat ze mijn brein prikkelt, me anders naar de wereld laat kijken.

Synopsis

In een intieme verzameling essays gaat Conny Palmen in gesprek met (overwegend) schrijfsters: Virginia Woolf, Sylvia Plath, Joan Didion, Vivian Gornick, Janet Malcolm, Olivia Laing, Lola, Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles, Patricia Highsmith en één schrijver Philip Roth.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Voornamelijk vrouwen
Titel:
Voornamelijk vrouwen
Auteur:
Connie Palmen
# pagina's:
179 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044653977
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen, Schrijverschap
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips