Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De echte

22 juli 2020

Peaky Blinders, De ware geschiedenis van de beruchte bendes van Birmingham door Carl Chinn

Over het verheerlijken van criminelen zijn reeds vele films en tv-series gedraaid. De bad guys en de underdog kunnen dikwijls op de sympathie van het publiek rekenen. Zo ook in de Britse tv-serie Peaky Blinders. In de jaren 20 van de vorige eeuw zit het Tommy Shelby mee: hij verrijkt zich op slinkse wijze, is populair in zijn buurt en vrouwen vallen voor hem als vliegen. Het romantische idee van de topgangster wordt hier perfect uitgebeeld en ondersteund door stevige hedendaagse rockmuziek.

Maar klopt dit wel? Carl Chinn, kleinkind van een echte Peaky Blinder, gaat in dit boek op zoek naar wat er fout zit in de tv-serie en analyseert hoe het werkelijk liep met die beruchte bendes van Birmingham. Hij start zijn boek met verder in het verleden te graven, in het Engeland van de 19de eeuw. De industriële revolutie bracht toen een ongekende welvaart met zich mee en dat in een toch al florerend Brits rijk. Maar deze rijkdom is er niet voor iedereen: een grote groep van hardwerkende fabrieksarbeiders moest 6 dagen per week vele uren werken om te overleven. Deze uitbuiting in combinatie met een totaal gebrek aan vrijetijdsbestedingen zorgde ervoor dat kleine criminaliteit uitgroeide tot het ontstaan van de straatbendes.

Chinn onderzoekt op zeer gedetailleerde wijze het reilen en zeilen van de ’echte’ Peaky Blinders. Aan de hand van politieverslagen, foto’s en tal van historische documenten toont hij ons dat de serie dikwijls een loopje neemt met de realiteit.

Peaky Blinders (het boek) is een fascinerend naslagwerk dat een boeiende inkijk geeft in de echte criminele wereld. Maar wees gerust: het maakt de steengoede tv-serie niet minder amusant!

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Peaky Blinders : de ware geschiedenis van de beruchtste bendes van Birmingham
Titel:
Peaky Blinders : de ware geschiedenis van de beruchtste bendes van Birmingham
Auteur:
Carl Chinn
# pagina's:
286 p., [8] p. platen : ill.
Uitgeverij:
Kosmos
ISBN:
9789021576916
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Georganiseerde misdaad ; Groot-Brittannië
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips