Marion Ruelens
Leestip van Marion Ruelens
“We live for books. A sweet mission in this world dominated by disorder and decay.” - Umberto Eco, The Name of the Rose

Over magie, een Draak en een kwaadaardig Bos

22 juli 2020

Na lange tijd op mijn leeslijst gestaan te hebben, las ik eindelijk het fantastische boek Uprooted geschreven door Naomi Novik. Over het algemeen ben ik geen grote Young Adult fan – ik houd van fantasy, maar niet in combinatie met YA – maar Uprooted was een absoluut plezier om te lezen.

Uprooted vertelt het verhaal van Agnieska. Elke tien jaar zakt de Draak af vanuit zijn nabije toren naar Agnieskas dorpje om een meisje te kiezen die hem voor een decennia dient in ruil voor zijn bescherming tegen het kwaadaardige Bos. Agnieska is er zeker van dat dit jaar de Draak haar beste vriendin, Kasia, gaat uitkiezen. Verrassend genoeg wijst de Draak Kasia af en in plaats daarvan belandt Agnieska in een oncontroleerbare situatie.

In het begin van dit boek was ik niet echt overtuigd van de zogenaamde grootsheid van Uprooted. De Draak was vervelend, hooghartig, ongeduldig en zorgt er voor dat Agnieska in situaties belandt zonder context en kennis terwijl hij ervan uitgaat dat ze weet hoe ze de situatie moet aanpakken. Wanneer dit niet het geval is, is hij (ten onrechte) kwaad. Niettemin zette ik door en dat pakte goed uit! Uprooted slaagt erin om de lofprijzingen op de cover waar te maken. Het verhaal is meer dan de doorsnee, voor de hand liggende YA fantasy; het is slimmer dan dat. Er is politiek en er zijn intriges aan het hof, er is magie, er is een slecht (en eng) Bos, er is familie en vriendschap, én er is ook een beetje romantiek. Dit boek heeft veel te bieden. Ik vond de Game of Thrones-achtige plot halverwege heel leuk. Het verhaal springt regelmatig van de ene plek naar de andere, maar het voelt niet volgepropt aan en is niet bezaaid met tegenstrijdigheden en gaten in de plot.

Uprooted is een fantasy boek voor tieners en ouder. Het is vlot geschreven met een opwindend verhaal en boeiende personages. Als lezer supporter je voor Agnieska zodat ze in haar Herculestaken kan slagen.

Uprooted werd in het Nederlands uitgegeven onder de titel “Ontworteld”.

Marion Ruelens
Leestip van Marion Ruelens
“We live for books. A sweet mission in this world dominated by disorder and decay.” - Umberto Eco, The Name of the Rose

Uprooted
Titel:
Uprooted
Auteur:
Naomi Novik
# pagina's:
438 p.
Genre:
Romans ,
Fantasy
Uitgeverij:
Macmillan
ISBN:
9781447294139
Materiaal:
Boek
Aanbevolen voor:
Bloedstollend,
Wonderlijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips