Een vijgenboom als verteller
Elif Shafak werd in 1971 in Frankrijk geboren en groeide onder meer op in Spanje en Jordanië. In Turkije studeerde ze onder andere Politieke Wetenschappen. Ze debuteerde als auteur in 1994 met het verhaal Kem Gözlere Anadolu en publiceerde in 1998 haar eerste roman, die met een Turkse literaire prijs bekroond werd.
Shafak was docent aan diverse universiteiten in Amerika, waar ze ook in het Engels begon te schrijven, en keerde vervolgens terug naar Istanbul, de stad waar ze haar hart aan verpand heeft. Na publicatie van de roman The Bastard of Istanbul (2006) werd ze echter aangeklaagd omdat een personage in haar boek het doden van een groot aantal Armeniërs in 1915 bestempelde als genocide. Shafak werd uiteindelijk vrijgesproken, maar vertrok in 2009 naar Londen.
Haar nieuwe roman Het eiland van de verdwenen bomen kent meerdere tijdslijnen. Het verhaal speelt zich voor een gedeelte af op Cyprus, het andere gedeelte in Londen. Kostas en Defne, die beiden op Cyprus wonen, worden verliefd op elkaar. Omdat Kostas van Griekse oorsprong is en Defne van Turkse is hun liefde onmogelijk. Om toch bij elkaar te kunnen zijn, treffen ze elkaar in de taveerne De Blije Vijg. De eigenaren van de taveerne, een homokoppel, helpen hen om hun relatie in het geheim te laten slagen. Maar dan breekt in 1974 de oorlog uit tussen de Grieken en de Turken over de zeggenschap over het eiland, dat eerder een Britse kroonkolonie was. Turkse troepen vallen Cyprus binnen als reactie op de Griekse poging om het eiland bij Griekenland in te lijven. Er wordt een bloedbad onder de bevolking aangericht, duizenden mensen worden uit hun huizen verdreven, ze worden ‘vluchtelingen in hun eigen land’. . Kostas wordt door zijn moeder naar Londen gestuurd om daar bij zijn oom te verblijven. Dit wordt hals over kop geregeld en Defne voelt zich in de steek gelaten.
In 2000 keert Kostas voor een kort verblijf terug naar Cyprus. In Engeland is hij botanicus geworden en hij gaat nu op zoek naar Defne. Zij is werkzaam als archeologe bij ICVP (Internationale Commissie voor Vermiste Personen). Alhoewel veel veranderd is blijkt hun liefde er nog te zijn, zij het wel op een realistischere manier. Als Kostas terugkeert naar Londen, gaat Defne met hem mee. Daardoor is het contact met de familie verbroken. Alvorens ze vertrekken, nemen ze een stek mee van de vijgenboom die een cruciale rol speelt in het verhaal. Deze sprekende vijgenboom, is een getuige van bijna alles en hij krijgt als verteller het woord, in bijna de helft van het verhaal.
Het eiland van de verdwenen bomen speelt zich niet in chronologische volgorde af. We switchen van het ene naar het andere jaartal en komen steeds een klein stukje over de familiegeschiedenis te weten, tot op het eind alles onthuld en duidelijk is. Er worden heftige en actuele thema’s besproken, zoals pesten, immigratie, zelfmoord, de homo- en heteroliefde. Ook de verdeeldheid op Cyprus maakt diepe indruk.
Het eiland van de verdwenen bomen is een boek dat ik persoonlijk heel indrukwekkend vond zowel door de inhoud als als door de manier waarop het verhaal verteld wordt.
Synopsis
Confrontaties tussen de Griekse en Turkse bevolking van Cyprus drijven in de jaren ’70 een jong liefdespaar uiteen en blijven een rol spelen in hun leven.