Tessa Wackenier
Leestip van Tessa Wackenier
I read between the wines

2 voor de prijs van 1

10 februari 2022

Lieve stadslezertjes

Om de smart van de dure energiefacturen te verzachten, verblijd ik jullie vandaag niet met één, maar met twee leestips.
Verloren maandag was het eerste boek dat ik van Valerie Eyckmans las.
Ik reserveerde meteen de rest van haar repertoire in de bib. Na Verloren maandag volgde Het belang van schoon ondergoed en ik kan niet garanderen dat er geen derde of vierde lofzang komt vanmijnentwege aan die lieve Valerie.
Valerie schrijft zoals ik het graag heb: heerlijk sarcastisch. Verloren maandag en Het belang van schoon ondergoed hebben één ding gemeen: de hoofdpersonages zijn échte assholes, maar oh, zo'n leuke assholes! Het zijn de foute vriendjes, waar niks dan miserie van komt, maar die zorgen voor leven in de brouwerij. Het soort mensen die je niet in je leven wilt, of toch net wel?

In Verloren maandag volgen we een dolend vrouwelijk hoofdpersonage, wiens leven niet echt een succes is. Ze werkt als uitzendkracht in een bedrijf, waarvan je tijdens het lezen zweert er zelf gewerkt te hebben. Ik herkende minstens 3 van de co-workers uit mijn eigen werkverleden. Al de clichés en politiek correcte collega conversaties die ze beschrijft vanop de werkvloer geven een beklemmend gevoel. Ik betrapte me er op dat ik zelf ook een wandelend cliché ben. Dat ik tijdens de middagpauze ook al wel eens durf uitweiden over het aantal calorieën in de smos of over het eerstvolgende personeelsfeestje. Eva (zo heet de asshole uit dit boek) doet haar best om geen vast contract te krijgen. Ze zou sterven als ze elke dag zou moeten samenwerken met de collega's die ze zelf bijnamen geeft zoals de aubergine en de neuspeuteraar. Het leven voor haar moet elke dag fun zijn, ook op het werk. Wij weten natuurlijk dat die twee zaken niet altijd even goed combineerbaar zijn. Eva's lak aan empathie, werkethiek of etiquette zijn zo frappant, dat je bij elke streek die ze uithaalt denkt: "Heeft ze dat nu echt gedaan? Nu hangt ze!"

'Het belang van schoon ondergoed' herbergt wederom een hoofdpersonage dat schijt heeft aan alles en iedereen. Of toch die indruk wilt wekken, maar gevoelens krijgt voor een stervende kankerpatiënte die hij ontmoet in het ziekenhuis nadat hij van een bierfiets valt. Hij probeert erg zijn best te doen om niet verliefd op haar te worden, wat niet moeilijk lijkt omdat ze een uitermate slechte kledingstijl heeft en bucketlijstjes maakt over de meest absurde dingen, waaronder 'Nuttige, niet vaginale toepassingen voor tampons', 'Bomen die een mep verdienen', of 'Het belang van schoon ondergoed'. Het verhaal brengt ons verder tot in Afrika en het ritme van het boek maakt dat je Sam (de asshole in dít boek) gaandeweg in je hart sluit.

Ik wil ook nog graag even melden dat ik een sucker ben voor mooie zinnetjes, waarvan Valerie er een aantal op haar palmares mag schrijven. "Hoeveel lentes en zomers er ook nog zouden komen, binnen zou het altijd winter blijven", of "Ons huis was zielloos en kaal, op een versleten borstelige deurmat na, alsof we voorbijgangers wilden waarschuwen dat we de voeten veegden aan gezelligheid". Love it.

En verder veeg ik nu ook mijn voeten aan de rest van deze recensie, als eerbetoon aan de personages uit de boeken van Valerie Eyckmans.

Synopsis

Een Vlaamse twintiger die zichzelf als mislukking beschouwt, vertrekt na de tragische dood van een vriendin naar Malawi om zin te geven aan zijn eigen leven en om een van haar wensen in haar plaats te verwezelijken.

Tessa Wackenier
Leestip van Tessa Wackenier
I read between the wines

Het belang van schoon ondergoed : roman
Titel:
Het belang van schoon ondergoed : roman
Auteur:
Valerie Eyckmans
# pagina's:
190 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789460015632
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vriendschap, Verlies (emotie)
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Grappig,
Tijdloos
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips