Een onmogelijke liefde, na jaren toch nog aanwezig tegen de achtergrond van een verscheurd eiland.

15 juni 2024

Een vijgenboom neemt de jaren op Cyprus waar en geeft daar de nodige bedenkingen bij. De schrijfster heeft het conflict op een originele manier aangepakt door de verliefdheid van een Turks-Cypriotische vrouw voor een Grieks-Cypriotische man te volgen met de nodige spanning op het eiland tijdens de oorlog tussen Griekenland en Turkije om de Britse kroonkolonie te verwerven.

De vijgenboom analyseert ook de geschiedenis van Cyprus en zo kom je als lezer veel te weten over de oorzaken van het conflict dat wel bekend is, maar voor ons minder te begrijpen.

De strijd tussen de twee volkeren en de moeilijkheden om een brug te slaan, geven niet alleen de geschiedenis van dit eiland weer, het is een werelds probleem dat met verwijzingen ook zo wordt geduid.

Het blijft een spannend boek tot het einde, hoewel soms het belerende iets te fel overkomt. Toch wilde ik het einde kennen, omdat de schrijfster de pointe mooi had verborgen en pas naar het einde toe onthult.

Synopsis

Confrontaties tussen de Griekse en Turkse bevolking van Cyprus drijven in de jaren ’70 een jong liefdespaar uiteen en blijven een rol spelen in hun leven.


Het eiland van de verdwenen bomen
Titel:
Het eiland van de verdwenen bomen
Auteur:
Elif Shafak
# pagina's:
364 p.
Genre:
Briefromans
Uitgeverij:
Nieuw Amsterdam
ISBN:
9789046831045
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Cyprus ; 1970-, Onmogelijke liefde, Gemengde relaties, Burgeroorlog ; Cyprus, Culturele identiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips