Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Rakend!

28 juni 2024

Festival. Door: Mia You.

Poëzie zoals goede poëzie moet zijn: zonder opsmuk maar wel puntgaaf, recht voor de raap en toch ontroerend, activistisch en intiem persoonlijk. You heeft het allemaal.

Mia You werd geboren in Zuid-Korea, groeide op in de VS en woont nu in Utrecht. Ze is een vrouw, een moeder, een dochter. Ze woont in een land dat niet haar land van geboorte is en ze schrijft. Ze schrijft met een pen gedrenkt in het bloed van het dagdagelijkse leven dat ontsproten is uit een niet zo ver verleden.

Haar worstelingen, vieringen, overwinningen, donkere bladzijden spiegelen zich aan die van ons maatschappelijk verleden. Ergens doet Festival me denken aan Eileen Myles (schijnbaar makkelijk geschreven alledaagsheid) gemengd met Ocean Vuong (qua thematiek).

Maar You is bovenal zichzelf. Ze laat je lachen en huilen, met open mond lezen, doorbreekt genres en taboes, mengt talen en culturen, met oog voor het kleine persoonlijke en het grote maatschappelijk van nu en toen, van hier en daar.

Festival is een bundel als een goed zomers festival: afwisselend, slopend, oppeppend en het nestelt zich niet enkel onder je nagels maar ook in je hart, ziel, hoofd én lichaam.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Festival
Titel:
Festival
Auteur:
Mia You
# pagina's:
126 p.
Genre:
Gedichten
Uitgeverij:
Uitgeverij Chaos
ISBN:
9789493320680
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Vrouwen, Migranten
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips