Maakt discussie los over ongeneeslijke ziekte en waardig sterven
De schrijver John Green heeft tien jaar gewerkt aan het Young Adultboek The Fault in Our Stars. En hij noemt het het moeilijkste werk dat hij ooit geschreven heeft, omdat hij zich wilde verzoenen met het gegeven dat mensen soms jong sterven. Maar het boek was een schot in de roos. Amerikaanse jongeren reageerden massaal op internet op dit boek: ze maaken fanvideo's en schreven 'titelsongs'. Deze roman raakte hun hart en hoofd. Ook in onze contreien is het een veelgelezen boek.
Een weeffout in onze sterren, slaat zowel bij jongeren als volwassenen aan en maakt discussie los over ongeneeslijke ziekte en waardig sterven. De filmversie werd ook meteen een ongelooflijke hit, iets minder in Vlaanderen dan in de States. Maar toch is het een film die zeker de moeite waard is om te bekijken.
Centraal in boek en film staat Hazel, een meisje van 17 jaar met longkanker. Hazel wordt altijd en overal vergezeld van een zuurstoftank. Medici weten haar leven te rekken met een nieuw medicijn, maar een toekomst zit er voor haar niet meer in. Haar ouders sturen haar naar een praatgroep omdat ze depressief wordt. Daar ontmoet ze Augustus, een jongen, die botkanker heeft gehad en daardoor z’n been heeft verloren. Hij is bang dat hij na zijn dood vergeten zal worden. Hazel is de ik-verteller in dit verhaal. Ze is allesbehalve een zielig meisje en steekt vaak de draak met alle hulpverleners om haar heen. Je leert haar gevoelens en gedachten goed kennen. Augustus is net als Hazel intelligent en grappig.
In mijn vroeger beroep heb ik heel wat jonge mensen te jong zien sterven ten gevolge van kanker. Dat kruipt niet in je koude kleren, net zoals dit boek.
Synopsis
Een 16-jarig meisje weet niet hoe lang ze nog te leven heeft. Vanwege die onzekerheid biedt ze aanvankelijk weerstand tegen de toenadering van een jongen, die zelf kanker overwonnen lijkt te hebben.