Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

People are a questionable species

20 maart 2024

Bewilderment vertelt het verhaal van wetenschapper Theo Byrne en zijn zoon Robin. Theo is een astrobioloog en op zoek naar een manier om in de ruimte intelligent leven op te sporen en te bestuderen. Na de dood van zijn vrouw voedt hij zijn zoon alleen op. Maar Robin is geen doorsnee jongen en wordt vaak niet begrepen door zijn omgeving. Na een geweldadig voorval op school laat Theo zijn zoon meedoen aan een wetenschappelijk experiment met neurofeedback in de hoop om zo het leven van Robin eenvoudiger te maken.

Bewilderment is echt prachtig geschreven. Als je op zoek bent naar een boek waar de natuur een grote rol in speelt en waarin deze ontzettend mooi beschreven wordt, moet je niet langer meer zoeken.

De relatie tussen vader en zoon staat centraal in dit boek. Het personage Robin wordt zeer sterk neergezet door de auteur. Robin zit op het autisme spectrum, heeft ADHD en OCD en naar mijn aanvoelen is dit goede representatie.

Het einde van dit boek heeft me aan het huilen gebracht. Er wordt in het boek gerefereerd naar de science fiction klassieker Flowers for Algernon. Ik heb dit boek gelezen waardoor ik doorheen het hele verhaal het tragische einde wel zal aankomen door de parallel met dit boek, maar toch bleef het verhaal me vastgrijpen.

Als afsluiter een quote uit Bewilderment:

Maybe humanity was a nine-year-old, not yet grown up, not a little kid anymore. Seemingly in control, but always on the verge of rage.

Sofie Metsers
Leestip van Sofie Metsers
"A well-read woman is a dangerous creature."

Bewilderment
Titel:
Bewilderment
Auteur:
Richard Powers
# pagina's:
1 digitaal bestand
Uitgeverij:
W. W. Norton & Company
ISBN:
9780393881158
Materiaal:
E-boek
Onderwerp:
Exobiologie, Vader-zoonrelatie, Neurodivergentie, Mens en natuur
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Beeldschoon
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips