André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

een literaire roman over eenzaamheid, rouw, verlangen en identiteit.

20 juni 2024

De weduwe is een literaire roman over eenzaamheid, rouw, verlangen en identiteit. Het boek speelt zich af op het Portugese platteland in de eerste helft van de twintigste eeuw en volgt het verhaal van Maria Leonor, een jonge weduwe met twee kinderen. Na het overlijden van haar echtgenoot belandt ze in een diepe depressie. Problemen rond het beheer van haar landgoed en verwachtingen en inmenging van haar omgeving maken haar leven zwaar. Meer nog dan door praktische problemen wordt zij opnieuw geplaagd door demonen die zij niet van een vreemde heeft - haar zonderlinge vader pleegde zelfmoord - maar die zich dankzij haar ondernemende man jarenlang gedeisd hadden gehouden. Maria verlangt naar liefde en bespioneert de liefdesavonturen van haar dienstmeisjes, totdat twee verschillende mannen haar leven veranderen.

Saramago, die nog maar 24 was toen hij dit boek schreef, brengt het allemaal heel indringend en soms ook huiveringwekkend tot leven. Vooral de liefde haatverhouding tussen Maria Leonor en Benedita, de vrouw die de huishouding bestiert, fascineerde mij enorm. 'De weduwe' is de nog nooit eerder naar het Nederlands vertaalde debuutroman van José Saramago, die hemelsbreed verschilt met het latere werk van de maestro.

Over de auteur:

In 1947 publiceerde José Saramago (1922-2010) zijn eerste roman De weduwe. Het boek werd nauwelijks opgemerkt en daar was de Portugese schrijver achteraf gezien niet zo rouwig om, want hij vond het boek zelf niet zo goed. Toch was hij blij dat hij een boek had kunnen uitgeven. Nadat zijn eersteling het licht had gezien, zou het nog dertig jaar duren voordat Saramago met een nieuwe roman kwam. Maar toen ging het vlot en schreef hij de ene na de andere bestseller, waaronder Memoriaal van het klooster, Het stenen vlot, Het evangelie volgens Jezus Christus en De stad der blinden. Saramago had zijn draai gevonden en groeide uit tot een van de grote Europese schrijvers van zijn tijd. In 1998 ontving hij als eerste Portugees de Nobelprijs voor Literatuur.

Synopsis

Een eenzame, naar liefde verlangende Portugese weduwe probeert zich staande te houden in een conservatieve plattelandsgemeenschap in de eerste helft van de twintigste eeuw.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De weduwe : roman
Titel:
De weduwe : roman
Auteur:
José Saramago
# pagina's:
310 p.
Genre:
Briefromans
Uitgeverij:
Meulenhoff
ISBN:
9789029096843
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Rouwproces, Eenzaamheid, Traditie en moderniteit, Verlangens
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Verleidelijk
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips