André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

voodoo-achtige inhoud

17 december 2020

Citaat: "Een uur later en ene halve jeneverkruik verder lag Dick op haar en duwde zijn geslacht in het hare, leunend op zijn elle bogen, zijn bokkende achterwerk enkele seconden heen en weer bewegend als een machine. Daarna draaide hij zich van haar af en viel zwaar ademend en in beschonken toestand in slaap."

Thomas van Aalten is schrijver en journalist. Hij debuteerde in 2000 met de roman Sneeuwbeeld. Daarna publiceerde hij nog zeven romans, waaronder De schuldigen(2011),Leeuwenstrijd(2014) en Henry!(2016). Ook schreef hij jarenlang journalistieke artikelen, onder meer voor Vrij Nederland. Zijn nieuwe roman Een vrouw van de wereld speelt zich af jaren ‘70 in Nederland. Het hoofdpersonage is een jonge vrouw, die zich aan het juk van haar echtgenoot probeert te ontworstelen. De 19-jarige Leonie Daas ontmoet bij de schiettent op de kermis in Krommenie Dick Espen. Ze worden verliefd en trouwen snel; hij wordt de directeur van een reisbureau. In het begin van de jaren zeventig organiseert hij goedkope reizen voor Nederlandse gezinnen naar een groot door hem neergezet gebouw aan de Costa Brava. Dick is een machotype, drinkt veel en verkoopt domme racistische praat. Leonie doet eigenlijk niets en Dick vindt dat het zo hoort. Voor het eten heeft ze hulp, ene Rie die ook nog eens de lakens in huis uitdeelt. Dick gaat steeds meer zijn eigen weg en gaat ook vaak alleen naar Spanje om dingen te regelen. Als ze het oneens zijn, moet Leonie het vaak ontgelden, want vooral in dronken buien slaat Dick erop los. Dat doet hij bijvoorbeeld als zij een Surinaamse jongen, Urvin, ontmoet die bij hen thuis als danser was opgetreden en nog een deel van zijn loon komt halen. Dick heeft de jongen eerder racistisch afgeblaft. Dick en Leonie wonen in de stille en keurige Burgemeester Eliasstraat in Amsterdam.Gaandeweg wil Leonie meer vrijheid o.a. door de invloed van Urvin en van haar directe buurvrouw, de feministische Petra. Intussen is ze ook zwanger geworden en Dick gaat er zonder meer van uit dat het een jongen wordt. Dick drinkt meer en Leonie krijgt steeds meer klappen. Kerst en Nieuwjaar zijn geen leuke feestdagen voor haar en ze vertelt haar zus Tina dat Dick haar mishandelt. Die snapt er niets van en denkt dat haar zus liegt. De auteur schetst de ontwikkeling van zijn hoofdpersonage zeer sterk. In het begin is Leonie even bekrompen als haar echtgenoot en wars van nieuwigheden. Maar na de ontmoeting met de Surinaamse jongen Urvin, wil ze weg uit haar eng leefpatroon en weg van haar asociale man . Maar dan neemt het verhaal een bizarre maar wel originele wending die al het vorige in een ander daglicht plaatst. Deel I lijkt het een heel gewoon verhaal te worden. De dialogen zijn goed geschreven en passen in de geest van de tijd (begin jaren zeventig). Maar in deel II en III komt er ook een nieuwe dimensie in de tekst met een voodoo-achtige inhoud. Het wordt dan mysterieus en thrillerachtig. Een knappe roman!
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, de tekst '10 Thomas van Aalten een vrouw van de wereld'


Synopsis

Het huwelijk van Leonie Daas met touroperator Dick Espen blijkt al snel niet te zijn wat Leonie ervan verwacht had en het overlijden van Dick voelt als een bevrijding voor Leonie.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Een vrouw van de wereld
Titel:
Een vrouw van de wereld
Auteur:
Thomas Van Aalten
# pagina's:
194 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Podium
ISBN:
9789463810081
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Keuzes
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips