Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Belangrijk boek!

17 april 2024

Mijn lichaam, jouw geheimen. Door: Lucia Osborne-Crowley.

Eerst en vooral: wat een prachtige uitgave: mooi om te zien én te voelen. Bij HetMoet hebben ze oog voor detail en kwaliteit; qua vormgeving én inhoud.

De ondertitel van Mijn lichaam, jouw geheimen is: Traumasporen en herstel. Een soort van real-life Bessel van der Kolk (The body keeps the score) maar dan beter. Ik las dat boek van Bessel maar kon me er totaal niet in herkennen. Osborne-Crowley gebruikt (onder andere) dit boek als opstapje naar zo veel meer en herkenbaarders. Ze heeft me geregeld met mokerslagen geraakt. Ik heb zo veel onderlijnd. Ze deed me ook nadenken over wat ik hiervoor al gelezen heb (onze leeslijst komt sterk overeen) en hoe ik in mijn leven sta en in mijn lichaam zit. Ik denk dat ik dit boek snel nog eens moet herlezen om er nog veel meer uit te halen.

Lucia gebruikt niet enkel haar eigen ervaringen, ze sprak ook talloze andere mensen (vrouwen, transpersonen, non-binaire personen, mensen van kleur,…) en al die verhalen komen aan bod in dit boeiende boek. Trieste, pijnlijke, enge, boosmakende getuigenissen maar wat ze gemeen hebben zijn de moedige, empowerende stemmen die hun ervaringen delen.

Want trauma veroorzaakte schaamte. Vaak zwijgen slachtoffers over wat hen is aangedaan (al dan niet op vraag van de dader) en zo raken ze nog meer getraumatiseerd, wordt hun lichaam getekend en dragen zij de schaamte van de daad met zich mee terwijl die eigenlijk de dader toebehoort.

Ik las zo veel boeken over trauma maar dit boek steekt er met kop en schouders bovenuit. Wegens de herkenbaarheid maar ook door de nadruk op de link tussen trauma en wat dat met een lichaam doet (niet veel goeds, dat kan je wel raden). Gelukkig gebeurt er hier (de invloed van ptss op chronische pijn/ziektes) meer en meer onderzoek naar. En wat een hulp zijn boeken als dit van Lucia Osborne-Crowley. Zij en haar groep helden die hun verbaal deelden schenken ons niet alleen kennis maar ook herkenbaarheid en het gevoel niet alleen te zijn, ze doorbreken het taboe, ontmaskeren de schaamte en effenen het pad naar herstel voor anderen. Indrukwekkend! Dankbaar voor dit geweldig belangrijke boek.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Mijn lichaam, jouw geheimen : traumasporen en herstel
Titel:
Mijn lichaam, jouw geheimen : traumasporen en herstel
Auteur:
Lucia Osborne-Crowley
# pagina's:
358 p.
Uitgeverij:
Uitgeverij HetMoet
ISBN:
9789083131610
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Trauma's, Seksueel geweld, LGBTQ+
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Boeiend,
Slim
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips