Adriaan leerde zijn mensen exposeren
Wie in Antwerpen de naam Adriaan Raemdonck noemt denkt onmiddellijk aan galerie De Zwarte Panter, de oudste galerie van het land en een levende herinnering aan de twintigste-eeuwse kunst. In het boek De Panter praat: Adriaan Raamdonck in 12 postulaten van Guinevere Claeys, Johan Faes.
Guinevere Claeys en Johan Faes zijn journalisten. Na Guineveres rake portret van Adriaan Raemdonck in de krant De Standaard volgden talloze praat- en luistersessies waaruit Johan een prachtig boekje tevoorschijn toverde.
Adriaan Raemdonck (°1945) zijn Twaalf postulaten dienen als emblemen voor ruim vijftig jaar kunstgeschiedenis. Hij spreekt over bevrijding en verbinding. Over het onzichtbare zichtbaar maken.
Het beroep ‘galeriehouder’ bestond nauwelijks, dus heeft Adriaan het uitgevonden. Hij gaf er vorm en inhoud aan en streed voor de rechten van kunstenaars en verzamelaars. Als voorzitter van de Belgische Galeries voor Moderne en Hedendaagse Kunst (BUP) en van de
Federatie van Europese Kunstgalerijen (FEAGA) inspireerde hij met zijn veldwerk de hele kunstwereld. Adriaan leerde zijn mensen exposeren. Toen hij na zijn jaren aan de academie het kunstenaarschap voor de job van galerist inruilde, wilde hij gaan schilderen met schilders.
‘Door voorzitter te worden van de Belgische moderne en hedendaagse kunstgaleries en de Federation of European Art Galleries Association overwon hij de schrik om beleidsmakers te bezoeken. Zo werkte ik mee aan een nieuwe generatie. In plaats van hen als vijanden te zien gingen we praten met Sabam en overheden om een fiscaal kader te creëren.
Met kunstenaars moet er een vorm van vriendschap en geloof zijn.
Volgens Adriaan is Kunst is een vorm van geloof en troost. En een museum is het summum van het leven: het is de enige plaats waar de dood niet bestaat. Nooit werd hij in zijn job ontgoocheld. En hij hoopt ermee mee te werken aan een deel van het toekomstige patrimonium. Adriaan draagt elke vorm van kunst een warm hart toe, dat maakt dat ook dichters en schrijvers en organisatoren van sociale evenementen op een warm onthaal kunnen rekenen als zij hun werk in De Zwarte Panter komen voorstellen.
Guinevere Claeys en Johan Faes hebben met dit boek een prachtig ‘portret’ van hem gemaakt, dat. de passie voor de kunst uitstraalt.