Wonderlijk wijs
Twee weken geleden ging ik naar de (boek-)voorstelling van Een vlam Tasmaanse tijgers. Charlotte Van Den Broeck en haar vriend Roel bliezen me toen totaal omver met een avond die niet alleen boeiend maar ook gewoon leuk was én die aanleiding gaf tot lang napraten. Mijn verwachtingen lagen hoog maar werden overtroffen.
Ondertussen heb ik me ook aan het boek gewaagd. Ik wou het houden tot ik er helemaal de tijd en ruimte voor had maar mijn persoonlijke omstandigheden laten dat momenteel niet toe. Als grote fan van Van den Broeck (als mens, schrijver, denker en nu ook performer) heb ik dit boek van cover tot kaft verslonden. Sommige stukken herkende ik omdat Charlotte ze (met haar fijne, warme stem) voorlas tijdens de voorstelling. De grote lijnen van het verhaal kende ik daardoor al maar bij haar gaat het niet om het grote, hoewel ze (zoals steeds) een groot project maakt van een nieuw boek.
Haar stem (op het podium en op papier) zuigen je mee een tunnel in, je kan niet anders dan volgen. Ze schrijft heel onderzoekend, vol vragen, laat alles open én toch biedt ze massa’s kennis, weetjes, feiten. Ze is vragend én alwetend. Haar blik, haar denken, onderzoeken en verzamelen, en haar gespreksvoering zijn heel open. Als je met haar praat merk je haar nieuwsgierigheid en oplettendheid. Ze is opmerkzaam én empathisch. In haar schrijven en spreken straalt ze rust uit maar ook een honger. En hoewel ze met heel veel focus, op het obsessieve af, in haar onderwerpen duikt heeft ze ook een heel sociaal karakter.
Dat alles, al die tegenstellingen, maken dit boek tot iets groters dan ‘een zoektocht naar de thylacine’. De Tasmaanse tijger is de aanleiding, getriggerd door het matten-complex van haar grootmoeder, om op zoek te gaan naar hoe we omgaan met ons heden, verleden én de toekomst. Mensen maken aan de lopende band dingen kapot zonder te weten dat ze het doen en zonder te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn. Hoe we omgaan met inheemse bevolkingen, Moeder Natuur, ons schuldgevoel, het onderdrukken van vrouwen en andere minderheden, DNA-technologie, online communities, bordjes in musea,… Alles komt samen en al die kleine en minder kleine dingen bepalen onze wereld.
Charlotte laat ons stilstaan bij wie we zijn en waar we naartoe willen. En ondertussen verovert de thylacine je hart. Door de verhalen én de poëtische pen van Charlotte. Dikke merci om ons mee te nemen op deze boeiende reis!
Synopsis
Verhalende non-fictie waarin de auteur de gang van de uitgestorven Tasmaanse tijger volgt, en reflecteert over verlies, hoop in tijden van klimaatcrisis en de kracht van verhalen.