André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het failliet van een (hun) relatie

30 oktober 2022

Het Vlaams-Nederlands cabaretduo Grof Geschud, bestaande uit Lander Severins en Myrthe van Velden, veroverde in sneltempo de theaters in België en Nederland. Na de succesvolle voorstellingen ‘Lijmen’ en ‘Broeden’, brachten Lander en Myrthe in oktober hun debuutroman Drijven uit. Op de Koningstheateracademie waren ze allebei de jongste van de klas, en de liefde voor theater deed hen verzeilen in een liefdesrelatie. Maar na drie jaar kwam de breuk. Het ging al langer minder goed maar er was het onvermogen om vast te houden en de angst om los te laten, en bovenal het halsstarrig willen blijven proberen. Een ultieme poging zich te bevrijden van de verpletterende angst om alleen te zijn.
In Broeden spelen ze avond na avond het failliet van een (hun) relatie en in hun debutroman analyseren ze dit failliet tot op het bot. Lander zegt ‘Ik vind liever het leven niet leuk samen met haar dan dat ik het leven niet leuk vind zonder haar.’ In onze relatie was veel strijd, maar ondanks die strijd voelde ik heel sterk: maar ik ben wel graag bij jou. Ik zou perfect oud kunnen worden met Myrthe, dacht ik.’
Drijven beschrijft de stukgelopen relatie tot in detail en hoe de twee jonge theatermakers daarmee omgaan. Als ze als koppel zouden verder gaan, zou het cabaretduo daar onder lijden. Ze hadden elkaar ooit beloofd dat ze Grof Geschud altijd op de eerste plaats zouden stellen. Het was dus kiezen: of het werk, of de relatie. Ze hebben dan - in samenspraak - beslist om de relatie stop te zetten. Een moeilijke beslissing, die gepaard ging met veel verdriet. Maar ergens was er ook opluchting.Dus zijn ze in goede verstandhouding als liefdes duo uit mekaar gegaan maar Grof Geschud draait verder op volle toeren. Drijven is een heel aangenaam boek om te lezen en er zitten voor heel wat lezers waarschijnlijk ook herkenningspunten in.


André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Drijven : roman
Titel:
Drijven : roman
Auteur:
Myrthe van Velden
# pagina's:
302 p.
Genre:
Romans ,
Dagboeken
Uitgeverij:
Uitgeverij Vrijdag
ISBN:
9789464341270
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Liefde, Liefdesverdriet
Aanbevolen voor:
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips