André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Het begrip geboortegrond

9 augustus 2023

In haar nieuwste roman DealersDochter onderzoekt de auteur Astrid Roemer heel intensief de betekenis van het begrip geboortegrond. Iedereen wordt volstrekt willekeurig ergens geboren - maar de plek heeft een diepe en nooit aflatende impact op je leven.

In deze mozaïekroman kom je er beetje bij beetje achter wat de personages Brandon, Boris, Aqua, Eloe en Carmen met elkaar te maken hebben. De oerfiguur die hen bindt is Heli Vanta, de avontuurlijke kleindochter die in Nederland gaat studeren. Ze woont daar samen met vriendin Carmen, tot ze met de Nederlandse Boris trouwt en met hem dochter Eloe krijgt. De drugszaakjes waar Boris bij betrokken is, leiden tot een misdrijf dat ook de levens van Brandon en Aqua met dat van de anderen samenbrengt.

DealersDochter is een intelligente analyse van de manier waarop mensen zich tot hun afkomst verhouden. Als om de sfeer van vervreemding van meet af aan op te roepen begint Roemer haar roman met het personage Brandon, een 16-jarige jongen die van de ene op de andere dag besluit zijn kleine dorp in de Surinaamse jungle in te ruilen voor Amsterdam. Eenmaal in de stad voelt hij zich verloren. Hij hangt wat rond en verliest zich in steeds extremer wordende seks. En zo komt het mozaïek tot leven waarin de auteur, niet bang om te choqueren, wroet in de levens van mensen die worstelen met identiteit, huidskleur en familiebanden. Een prachtig geschreven mokerslag van een boek.

Over de auteur:

Astrid Roemer (1947) kende in1982 haar grote doorbraak met Over de gekte van een vrouw. Het artistiek meest ambitieuze schrijfproject van Roemer is de romantrilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1999), die in 2001 in één band verscheen als Roemers drieling en opnieuw in 2016 als Onmogelijk moederland. In deze grote en uiterst complexe trilogie geeft Roemer verbeelding aan de werkelijkheid en de dromen van de Surinamers in de laatste drie decennia van de 20e eeuw, en in het bijzonder wat de militaire dictatuur in Suriname onder leiding van Bouterse van na 1980 voor het land Suriname en de mensen heeft betekend.


Synopsis

Een 16-jarige Surinaamse jongen trekt via Paramaribo naar Amsterdam, waar hij vastbesloten is een weg te vinden naar beter.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

DealersDochter : roman
Titel:
DealersDochter : roman
Auteur:
Astrid Roemer
# pagina's:
207 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044641769
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Surinamers ; Nederland, Identiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips