André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

het verhaal van de ontdekking van een land, een cultuur, een mentaliteit

18 april 2023

Hanan Faour is een Nederlands-Libanese schrijver die verhalen vertelt in tekst, beeld en HTML. Ze studeerde af aan Creative Writing ArtEZ, waar ze inmiddels ook lesgeeft. Schervenstad is haar debuutroman.

De tweeling Isaac en Nadine werd gescheiden op veertienjarige leeftijd, toen het huwelijk van hun Libanese vader en Nederlands-Limburgse moeder op de klippen liep. Vader was ooit gevlucht voor de Libanese burgeroorlog, maar keerde uit heimwee naar zijn geboortegrond. En Isaac, die ging mee. Nadine had geen keuze ze moest in Nederlands Limburg blijven.

Wanneer er in 2020 in de haven van Beiroet een explosie plaatsvindt besluit Nadine om in Beiroet haar broer bij staan.

Nadine krijgt langzaam maar zeker enig begrip voor haar broer en de oude innige band lijkt te herstellen. Hetzelfde geldt ook voor de rest van de familie. Het contact met vader verloopt stroef, de oude wonde heelt moeilijk.

Met ‘Schervenstad’ leert Hanan-Faour ons ook volk en cultuur van Libanon kennen. Als Nederlandse auteur met Libanese roots legt ze haarscherp bloot wat haar aantrekt en afstoot in beide culturen.

In welke cultuur je ook leeft het is altijd moeilijk wanneer een kind door vader en broer in de steek gelaten wordt. Zeker wanneer het om een tweelingbroer gaat!

Schervenstad is een mooi en gevoelig boek over leven tussen twee culturen en de grilligheid van het leven leren aanvaarden.

Synopsis

Een jonge Libanees-Nederlandse vrouw reist na de explosie in de haven van Beiroet naar Libanon; het land waarnaar haar vader en tweelingbroer jaren eerder, na de scheiding van haar ouders, zijn vertrokken.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Schervenstad
Titel:
Schervenstad
Auteur:
Hanan Faour
# pagina's:
199 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
De Geus
ISBN:
9789044545050
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Tweelingen, Gezin, Broer-zusrelatie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips