André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

diep vervreemd van het bevel tot geluk

5 september 2023

Hitte, in de eerste roman van Victor Jestin, is evenzeer de klimatologische noodsituatie die de barometers doet stijgen als het weer dat kampeerders gelukkig maakt.

Warmte is in de eerste roman van Victor Jestin, de jonge Franse sensatie, alomtegenwoordig en registreert zich als een op zichzelf staand personage, dat altijd toekijkt, alsof het alwetend is.

Leonard, de verteller, is 17 jaar oud en hangt rond op deze camping, waar iedereen enthousiast moet zijn, waar geluk verplicht is en normaal gesproken inbegrepen in de all-inclusive formule, zoals op alle campings. Leonard is diep gedesillusioneerd, ook omdat de roman begint met het visioen van een andere jongen, Oscar, die tijdens een avond op de camping sterft door zichzelf te wurgen aan de touwen van een schommel. Leonard kijkt naar de scène zonder te bewegen en begraaft het lichaam vervolgens op het strand.

Het grootste deel van de roman voelt hij zich diep vervreemd van het bevel tot geluk, dat wordt vertegenwoordigd door zijn jonge leeftijd en deze tijd van het jaar op zo'n plek. Leonard sluit zichzelf uit van de partij als geheel. Zijn geheim kan hij alleen kwijt aan Luce, een meisje van de camping, ook vriendin van Oscar, op wie hij verliefd wordt.

Hitte is het geheim over Oscar dat op de verteller weegt. De roman duurt de tijd van 2 nachten en 1 dag, daardoor worden de dingen geconcentreerd. De hitte concentreert vooral de spanning die op het tweede derde deel van de roman drukt en de personages, en met name de verteller, hevig doet zweten. Op het moment dat hij verliefd is op Luce, accepteert Leonard de regels van kamperen, hij integreert in de tijdelijke zomerbeschaving.

De sfeer en beschrijving van het campingleven zijn de grote successen van dit boek. De angst van het personage, zijn stemmingen, grepen mij letterlijk naar de keel. Want ondanks zijn overduidelijke zwakheden en neuroses, kun je niet anders dan een voorliefde hebben voor Leonard. Het is ook een goed vertaalde roman waarin de spanning ten top stijgt.

Synopsis

Een jongen ziet tijdens zijn zomervakantie een leeftijdsgenoot sterven en terwijl hij worstelt met zijn schuldgevoelens, raakt hij verwikkeld in een spel van aantrekken en afstoten met een ouder meisje.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Hitte : roman
Titel:
Hitte : roman
Auteur:
Victor Jestin
# pagina's:
125 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Uitgeverij Koppernik
ISBN:
9789083295558
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Ongevallen, Dood, Adolescentie
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Bloedstollend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips