Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Magisch mooi!

12 mei 2022

De wilden. Door: Gabrielle Filteau-Chiba.

Als grote fan van Het moerasmeisje, Jaag je ploeg over de botten van de doden en Ik ben een eiland kan ik wel zeggen dat ik hou van ‘wilde vrouwen’. Vandaar dat ik ook heel graag De wilden wou lezen. Ik was ook geïntrigeerd door de auteursfoto; nadat ik het boek uit had (inclusief het dankwoord) werd alles eindelijk duidelijk.

Filteau-Chiba schreef een indrukwekkend boek dat zonder twijfel tot de beste boeken van 2022 behoort. Wat haar verhaal gemeen heeft met de bovenstaande boeken is het feit dat alles fout begint te gaan door toedoen van een man. Mannen lijken vrouwen niet met rust te kunnen laten, zelfs niet als ze zich uit de bewoonde wereld terugtrekken.

In 2013 zei de schrijfster haar baan op, zei ze haar familie vaarwel en ging ze 3 jaar lang midden in een bos (in Quebec) wonen. Zonder elektriciteit, zonder water, in het gezelschap van coyotes. Hoewel De wilden een roman is denk ik dat er (jammer genoeg) ook veel waargebeurd in zit. Haar liefde voor de natuur spat in ontroerend veel kleine details van elke pagina.

De wilden is een ode aan de natuur, een aanklacht tegen het misbruik in de jacht, een eerbetoon aan de (queer) liefde en een pamflet tegen de vernietiging van onze prachtige Moeder Aarde in één. Daarnaast is het ook gewoon een prachtig geschreven boek, een spannende thriller en een feministisch pareltje.

Magische dieren, magische bomen, magische seks, heksenmagie; het komt allemaal voorbij. De wilden is een boek met memorabele hoofdpersonen die ik graag als vriend zou willen hebben. Een verhaal dat ik nooit meer vergeet. Ik wil meer van Gabrielle Filteau-Chiba lezen (Uitgeverij Prometheus hoort u mij?) En Reese Witherspoon moét dit boek verfilmen.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De wilden
Titel:
De wilden
Auteur:
Gabrielle Filteau-Chiba
# pagina's:
281 p. : ill.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044649833
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Mens en natuur, Overleven
Aanbevolen voor:
Beeldschoon,
Betoverend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips