André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

man-vrouwverhouding met een hele sociale problematiek

19 juni 2020

citaat: De godvergeten wijvengek! Als een ledenpop lag hij destijds in mijn armen. Wat ik ook ondernam, reactie bleef uit. “Vind je het niet prettig?” vroeg ik ontgoocheld. Jawel, maar hij had een apatische natuur, zie je. De apathische natuur kust, liefkoost, neukt erop los, de hele nacht aan een stuk door. Hij noemt haar bovendien lekker! Een vrouw smaakt vies, ruikt vies. Als ze klaarkomt – ik ben, de tel kwijt, een fontein is ze – spuit ze een sap dat stinkt naar ongekookte mosselen die drie dagen in een verhitte kamer vergeten zijn en met azijn of een ander scherp bewaarmiddel overgoten werden.

Mireille Cottenjé werd geboren te Moeskroen op 18 november 1933 en overleed te Brugge op 9 januari 2006. Zij werkte een tijd als verpleegster in Zaïre en was ook toneelspeelster.

Vele van haar romans zijn autobiografisch getint. Zij schreef ook jeugdboeken en toneelstukken.

Zij debuteerde met "Dagboek van Carla" (1968), een verslag van haar ervaringen in Zaïre en een afrekening met het huwelijk.

"Eeuwige zomer" (1969) verscheen na een reis door Lapland met Jef Geeraerts. In "Lava" (1973) werd afgerekend met de onderdrukkende man. In "Met 13 aan tafef" (1977) en "Dertien mannen aan tafel" (1978) liet Mireille Cottenjé dan weer vrouwen en mannen aan het woord over hun echtscheiding.

Doorheen haar werken zien we duidelijk haar evolutie van autobiografische romancière naar maatschappelijk geëngageerde schrijfster. Dit komt misschien het best tot uiting in de verhalenbundel "Mist" (1979).

Zij vond de man-vrouwverhouding als thema veel te pover om daar een roman rond te bouwen. Een man-vrouwverhouding met een hele sociale problematiek daarrond dat vond zij top. Want dan pas wordt die relatie interessant . De man over wie zij “De verkeerde minnaar” geschreven heb, dat was een jonge, knappe gast waarop ze verliefd geworden was. Maar die liefde werd niet beantwoord omdat de betrokkene homo was en zijn verliefdheid dus naar jongens uitging. Het is het feit dat hij homoseksueel was dat aan het geheel perspectief verleende. Net als Lieven, de homojongen die op hetero's valt, wordt Mirij meegesleurd door haar passie voor de mooie, tedere, homoseksuele Johan. Na enkele mislukte relaties, gebaseerd op de klassieke man-vrouw verhouding, is Johan, die niets heeft van een macho-houding, een openbaring. In hem heeft ze de ideale man ontmoet, de man die niet naar macht grijpt. Hun relatie groeit uit tot een ware liefdesverhouding. Door Johan leert Mirij het homomilieu kennen, waar Johan niet buiten kan. Maar stilaan tekent zich een diepere lijn af.

Ze deelde het boek op in twee, de vrouwenversie en de mannenversie.

Nu, dat eerste deel van het boek, het vrouwendeel dus, heeft ze geschreven vanuit de gedachte dat ze niet met elkaar konden praten, ze stonden werkelijk alle twee tegenover een muur. Haar idee was dan: ik zal het allemaal eens opschrijven wat er in me omgegaan is gans die tijd en dan zal hij misschien ook kunnen vertellen wat er in hem omgegaan is.

ze kon zich dus perfect in het standpunt van de homo kunt verplaatsen. En juist deze manier van schrijven maakte het tot een prachtig boek

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

Titel:
De verkeerde minnaar
Auteur:
Mireille Cottenjé
# pagina's:
208 p.
Uitgeverij:
Manteau
ISBN:
90-223-0833-2
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Homoseksualiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Cool,
Sensationeel
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips