Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

Een heel menselijk verhaal

6 juli 2020

Judith is cartooniste en illustratrice. Ze tekende ook al illustraties bij enkele verhalen van haar vader Geert van Istendael, en is illustratrice bij enkele uitgeverijen. Ze bracht al enkele graphic novels uit, waarvan haar laatste Penelope is.

Penelope grijpt terug op de Griekse mythe in een moderne setting: ze is een moeder en een vrouw maar ook een chirurg die elk jaar naar Aleppo trekt om daar patiënten te opereren. De kloof tussen haar gezin en haar engagement wordt steeds groter. Als de jaren verstrijken, krijgt Penelope meer en meer commentaar van haar omgeving, maar haar dochter heeft er eigenlijk nog het minste last van.

Vanistendael heeft niet veel tekst nodig om het verhaal te vertellen aan de hand van kleurige aquareltekeningen die heel expressief zijn en de pijn en de gevoelens van de personages zonder woorden aan je overdragen. De tekst is af en toe wel nodig als begeleiding maar de tekeningen zijn het voornaamste.

Anders dan in de Griekse mythe van Odysseus is het in het verhaal van Vanistendael dus de man die op Penelope wacht. Een aanrader voor zij die van dit soort menselijke verhalen houden! Het boek is tegelijkertijd in het Nederlands en het Frans (Les deux vies de Pénélope) verschenen, en is een coproductie van Oogachtend en ScratchBooks.

Synopsis

Grafische novelle over de problemen van een moderne vrouw die moeder en echtgenote in België is, maar tevens chirurg in een veldhospitaal in Aleppo.

Nathalie Brouwers
Leestip van Nathalie Brouwers
Lezen en me goed in mijn vel voelen, gaan samen. Het ene heeft invloed op het andere.

De twee levens van Penelope
Titel:
De twee levens van Penelope
Auteur:
Judith Vanistendael
# pagina's:
159 p. : ill.
Uitgeverij:
Oogachtend
ISBN:
9789492672179
Materiaal:
Strip
Onderwerp:
Oorlogstrauma's
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend,
Werelds
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips