wendy struyf
Leestip van wendy struyf
Mooie woorden maken mooie zinnen, mooie zinnen maken prachtige verhalen om te koesteren

Een persoonlijk verhaal wordt een eye-opener

10 januari 2024

Zelf beschrijft Bestseller auteur Ish Ait Hamou ‘De theorie van de 1 of 2’ zijn persoonlijkste boek ooit. Geen roman, geen literatuur, maar een essay bestaande uit overdenkingen, levensbepalende vragen, maar ook emoties en persoonlijke groei. Het boekje bestaat uit 80 bladzijden, een proloog en vier korte hoofdstukken.

In de proloog krijgt de lezer een blik achter ‘De theorie van de 1 of 2’, zelf noemt Ish het geen sluitende theorie, maar een denkkader. Dat gevoel krijg je ook als lezer, hier is nog plaats, hier wordt niet met de vinger gewezen, maar de auteur laat de lezer zelf terugblikken op het leven. De auteur zet een spiegel neer en maakt bepaalde patronen zichtbaar, patronen die in de levens van immigranten frustraties of verwarring veroorzaken.

In de volgende delen raakt de auteur heel wat emoties en desillusies aan: de kloof tussen de eerste en tweede generatie, volharden, emoties tonen, maar ook afgunst naar de 1 of 2. De angst om een bepaalde plek in de maatschappij te verliezen, erbij horen of opstaan. Dit kleine boekje zou verplicht leesmateriaal moeten zijn voor ‘de’ mens, allochtoon en autochtoon. Ish weet door zijn persoonlijk verhaal een essay neer te pennen die wel een eye-opener kan zijn voor onze versplinterde maatschappij.

wendy struyf
Leestip van wendy struyf
Mooie woorden maken mooie zinnen, mooie zinnen maken prachtige verhalen om te koesteren

Titel:
De theorie van de 1 of 2
Auteur:
Ish Ait Hamou
# pagina's:
80
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Hoogstaand

Gerelateerde leestips