André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

de broers dromen op een bankje in het Vondelpark

1 februari 2024


David Pefko won in 2011 De gouden uil met 'Het voorseizoen'. Zijn nieuwste werk 'De gebroeders Maxilari' is gelonglist voor de Libris literatuurprijs en heeft nog zeker een mooie toekomst in het verschiet.

Levi en Ze’ev (of Zev) Maxilari hebben ieder zo hun eigen overlevingsstrategie. Levi is de verzoener die probeert altijd de lieve vrede te bewaren. Hij zorgt ervoor dat er elke avond een warme maaltijd op tafel staat. Zev ruziet met zijn moeder en trapt uit pure frustratie een gat in een van de deuren van het huis. Levi houdt van klassieke muziek, Zev van Eminem en Snoop Dogg. De jongens proberen in een armoedige situatie samen met hun moeder in het chicste gedeelte van Amsterdam-Zuid te overleven. Omgeven door de weelde en rijkdom van anderen dromen de broers op een bankje in het Vondelpark over hun toekomst en smeden ze de grootste plannen, terwijl bij hen thuis al jaren ellende troef is en schuldeisers de deur platlopen en hun moeder haar bed niet meer uit wil komen. De jongens hebben op de leeftijd van 15 en 16 jaar al veel meer over de Tweede Wereldoorlog gehoord en gezien dan hun leeftijdsgenoten Ondanks de dubbele (onbewuste) ballast van historie en geldzaken gaan Zev en Levi best zelfstandig te werk om iets van de dagelijkse gang van zaken te maken. In plaats van kopje onder te gaan in de narigheid bij hen thuis trekken ze naar elkaar toe en smeden ze een prachtig plan voor een winkel in hartje Amsterdam: The One Shop. Daar is maar één product te krijgen, maar dan wel voor een mooi prijsje en maar één week lang. Dan is het tijd voor een nieuw product. Als de broers een vakantiebaantje krijgen aangeboden bij de mysterieuze juwelier Silbernberg verandert hun vakantie totaal . Op het moment dat ze tijdens het ordenen van zijn administratie op een blinkende, schitterende en tegelijk bloederige geschiedenis stuiten, die diep verscholen ligt in de archiefkast van de juwelier, voelen ze direct dat niets meer hetzelfde zal zijn.

Hij betrekt de jongens bij een zaak rond een kostbaar juweel waar de stichting al jarenlang op aast.

Pefko heeft er een bijzonder knap geheel van gemaakt dat zowel tragiek als ontspanning brengt!

Synopsis

Twee joodse broers uit een armlastig gezin krijgen in de zomer van 1999 een baantje aangeboden door een mysterieuze juwelier. In zijn archieven stuiten ze op een geschiedenis die hen op het spoor brengt van een sluwe oorlogsmisdaad.

André Oyen
Leestip van André Oyen
Via papier de wereld rondreizen.

De gebroeders Maxilari
Titel:
De gebroeders Maxilari
Auteur:
David Pefko
# pagina's:
333 p.
Uitgeverij:
Prometheus
ISBN:
9789044633856
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Joden ; Amsterdam, Diamantwereld, Broers, Armoede, Oorlogsmisdaden, Wereldoorlog II
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Inspirerend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips