Leestip van Saskia Imbert

Ironisch, spannend, vlot leesbaar!

7 september 2020

Een Zweedse columniste komt tijdens haar verblijf in Madrid Mercuro Cano tegen in een bar. Zwetend en trillend vertelt hij haar zijn verhaal. Hij heeft zijn echtgenote Soledad bedrogen en is nu in een zeer bizarre situatie beland. In ruil voor onderdak wil Mercuro vertellen over zijn relatietherapie en over de vrouw die zijn leven kapot heeft gemaakt, Zuster ‘Sor’ Lucia.

“Stel je een kruising voor tussen de kracht van een Belgisch witblauwrund en het kwaad van Hitler. Voeg daar een paar schepjes mannenhaat en gedistilleerde vrouwelijke verbittering aan toe, en je hebt haar op een presenteerblaadje.”

Sor Lucia presenteert samen met Miss Pink en Mister Blue de realityshow ‘De dwalingen van het vlees’. Door deel te nemen aan het programma geeft Mercuro hen de vrije hand en moet hij erop vertrouwen dat wat zij doen het beste is voor hem. Voor Mercuro is deze show zijn laatste kans om opnieuw te beginnen, om zijn relatie met Soledad te redden.

Lina Wolff won eerder in haar thuisland, Zweden, literaire prijzen. Ik las ‘Polyglotte geliefden’ vorig jaar. Haar schrijfstijl heeft me toen zeker overtuigd! Het was dus uitkijken naar ‘De dwalingen van het vlees’. Ook hier is weer de nodige ironie te bespeuren. Met een glimlach heb ik het boek gelezen! Bizarre situaties, onverwachte wendingen, spanning en humor!

Het verhaal bestaat uit twee grote delen, Mercuro en Lucia. In het eerste deel maakt de lezer kennis met een Zweedse columniste (fijne overeenkomt met de auteur, die ook van Zweedse afkomst is en ook een tijdje in Spanje heeft gewoond). Naast Mercuro leert zij ook Miranda en haar echtgenoot Santiago kennen. Er ontstaat een bijzondere band tussen hen. Mercuro vertelt hoe hij bij de tv-show ‘De dwalingen van het vlees’ is terecht gekomen, wat zijn verwachtingen zijn, waarom alles zo verkeerd loopt nu. En wat een hilarisch en dramatisch einde, een verfilming zou het hier best goed doen!

Opvallend is dat de naam van de columniste in dit deel niet wordt vernoemd…

Het tweede hoofdstuk, Lucia, begint met een verrassende briefwisseling. Hierin beschrijft Lucia haar turbulente jeugd en komt de lezer te weten waarom zij haar verdere leven in het klooster doorbrengt. En hoe komt een non bij een realityshow terecht? Welke invloed heeft Lucia?

Mooi en verrassend hoe alle personages op het einde aan elkaar verbonden worden!

Hoewel het verhaal vol ironie en humor zit, stemt het ook tot nadenken. Want houden we allemaal niet (misschien stiekem) een beetje van realityshows? Verkneukelen we ons soms niet aan de problemen van anderen?

Ijdelheid, macht, relaties, schuldgevoelens,… geniet ervan in ‘De dwalingen van het vlees’!

Leestip van Saskia Imbert

Titel:
De dwalingen van het vlees
Auteur:
Lina Wolff
# pagina's:
284
Aanbevolen voor:
Boeiend,
Kleurrijk

Gerelateerde leestips