Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

Indrukwekkend!

8 maart 2021

De berenvrouw. Door Karolina Ramqvist.

Ik heb net 5 dagen doorgebracht met Karolina en de berenvrouw Marguerite. Het lezen van De berenvrouw was een bevreemdende ervaring. Eén die in mijn hoofd en hart en onder mijn huid kroop. Zeggen dat dit een goed boek is, is een understatement.

Marguerite de la Rocque, als dat al haar juiste naam is, heeft echt bestaan. In 1541 wordt ze door haar voogd, met wie ze op expeditie naar Noord-Amerika gaat, (na een ‘seksueel schandaal’) achtergelaten op een onbewoond eiland. Dat verhaal trekt de aandacht van de schrijfster. Het gaat meer en meer deel uitmaken van haar leven, het gaat haar doen en laten beheersen. Ze gaat op reis om plaatsen uit het verhaal te bezoek, dompelt zich onder in oude geschriften en prenten en spendeert uren online, op zoek naar elk snippertje informatie dat ze kan vinden.

De berenvrouw gaat meer over de zoektocht dan over het verhaal van Marguerite op het eiland, hoewel dat ook aan bod komt. Maar net die zoektocht is zo boeiend. Wat is de waarheid, wie schreef wat en met welke redenen, is wat verzwegen wordt nog boeiender dan wat er wel verteld werd…?

Ramqvist onthuld langzaam meer en meer aan ons, de lezer, en aan zichzelf. Ze twijfelt, aarzelt, loopt vast op zijwegen, ontwijkt, ploetert.

Maar uiteindelijk ligt dit boek nu wel in de rekken, heb ik het wel gelezen. En het heeft me geraakt. Het is een boeiende combinatie geworden van non-fictie, memoir en auto-fictie. Bovenal is het een verhaal van toen en nu. Een verhaal van vrouwen die de dupe zijn van mannen. Vrouwen die sterker zijn maar toch nog vaak het onderspit delven. Het gaat over vallen en weer opstaan, overleven in barre omstandigheden, geloof, moederschap, depressie, feminisme, misogynie, schrijven als reden van bestaan en nog zo veel meer.

Alles wat ik schrijf is te weinig én te veel. Ramqvist schreef een prachtboek, vol angels, haperingen, geschiedkundige informatie, persoonlijke struggelingen. Het leest niet vlot maar dat geeft niet. Het is een boek waar je de tijd voor moet nemen, waarin je moet onderdompelen om 5 dagen later weer boven water te komen en te voelen dat er iets veranderd is, dat jij veranderd bent.

Els Van Haute
Leestip van Els Van Haute
Books are my food.

De berenvrouw
Titel:
De berenvrouw
Auteur:
Karolina Ramqvist
# pagina's:
302 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Nijgh & Van Ditmar
ISBN:
9789038809052
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Identiteit
Aanbevolen voor:
Aangrijpend,
Betoverend,
Boeiend
Doelgroep:
Volwassenen

Gerelateerde leestips